Når piger slås

Antallet af piger, der begår vold, er steget markant de seneste ti år til stor bekymring for eksperter, ungdomspædagoger og forældre. Men det er sjældent, at vi får lov at møde pigerne selv og høre deres historie. Det har en ny dokumentarfilm sat sig for at rette op på. "Vilde piger" sendes på TV 2 den 8. april kl. 22.25.

"Der var meget debat om de her piger på et tidspunkt, og jeg syntes, det var et helt forkert og unuanceret billede, der blev fremstillet af dem. Jeg var træt af at høre om udadreagerende piger, der blev stigmatiseret som voldspsykopater."

Sådan siger instruktør Tine Katinka Jensen om det, der for tre år siden fik hende til at gå i gang med dokumentaren "Vilde piger". I filmen følger vi tre unge piger fra Brøndby Strand, der alle kan beskrives som 'udadreagerende' – det vil sige, at de i stedet for at udvikle spiseforstyrrelser eller udøve skade på sig selv med cutting og anden selvdestruktiv adfærd, retter deres vrede og frustration mod omverdenen. En adfærd, der ser ud til at blive mere og mere udbredt herhjemme. Fra 2001 til 2010 steg antallet af 15-20-årige piger dømt for vold således med 142 procent, mens tallet for drengenes vedkommende steg med 16 procent.

"De fleste af pigerne er omsorgsvigtede og har brug for opmærksomhed og kærlighed," siger Tine Katinka Jensen, der selv er vokset op med lignende problemer og derfor ved, at der altid er en grund til, at pigerne handler som de gør.

Pigerne pjækker fra skole og hænger i stedet ud i skøjtehallen eller i pigeklubben på den københavnske vestegn, hvor de arrangerer slåskampe mod andre piger og ubekymret fortæller om deres voldelige bedrifter. Flere af dem ender med en voldsdom, som det var tilfældet for 22-årige Afaf, der er vokset op med en kriminel far og en mor, der ikke kunne styre sine to uregerlige døtre.

Da Afaf var 16, slog og sparkede hun en pige, der ville tæske hendes søster. Hun tilbragte syv dage i isolationsfængsel efter episoden og blev idømt 2 års betinget fængsel og en bøde på 68.000 kroner, som hun stadig betaler af på.

vildepiger
Foto: Bullitt Film

Veninderne eneste holdepunkt

I dag er Afaf ude af voldsspiralen og læser til ungdomspædagog. Hun vil gerne vise de unge, der står i samme situation som hende, at der er en vej ud af den voldelige adfærd.

Men det er lettere sagt end gjort, når man som mange af pigerne ikke har den fornødne støtte hjemmefra. Når mor og far – hvis far da overhovedet er der – ikke magter forældreopgaven, og når skole og pædagoger ikke er lydhøre over for pigernes problemer, er deres eneste holdepunkt veninderne.

"Det er vigtigt for dem at være en del af noget – at have venner. Og når man så ender i de her grupperinger i pigeklubben, så er man noget; så er man en del af et fællesskab. Men så gælder der også nogle særlige regler. Og hvis du ikke følger dem, så er du ude," forklarer instruktøren med henvisning til, at hvis man ikke bakker sine veninder op til en arrangeret slåskamp, så risikerer man at ryge ud af gruppen.

14-årige Sasja, en af filmens hovedpersoner, er blevet meldt til politiet for vold. Hun er desuden blevet smidt ud af skolen og skal starte på en ny skole for unge med sociale problemer. Derhjemme går og kommer hun, som det passer hende, men i virkeligheden kan hun bedst lide, når der er faste rammer, fortæller hun:

"Jeg kan godt lide, når folk siger til mig: 'Du skal gøre det, og du skal gøre det.' Men når de siger, at jeg må gøre hvad jeg har lyst til, hvad fanden vil de så have at jeg skal lave?"

Og det er karakteristik for de fleste af pigerne, forklarer Tine Katinka Jensen. For selvom pigerne ryger og drikker og for manges vedkommende opfører sig som deres forældre, er de stadig bare børn, der har brug for, at deres forældre ser dem og sætter grænser for dem.

"Selvom de begår vold, er de jo bare små piger, der gerne vil elskes. Deres værelser er jo stadig fulde af bamser."

"Vilde piger" er instrueret af Tine Katinka Jensen og Mette Carla T. Albrechtsen og produceret af Elise Lund Larsen og Vibeke Vogel for Bullitt Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Filmen sendes på TV 2 den 8. april kl. 22.25 og på SVT den 18. april kl. 22.00.
Den kan ses på filmstriben.dk fra 9. april.

 

Trailer

Tags: