Naturens uorden på vej til IDFA

IDFA. Christian Sønderby Jepsen og Jacob Nossells anmelderroste "Naturens uorden" er udvalgt til hovedkonkurrencen på årets store festival i Amsterdam. Dansk dokumentarfilm er igen bredt og talrigt repræsenteret med hele ni titler på festivalen, der begynder 18. november.

Fra skildringer af livet langt væk hjemmefra til en udforskning af vores frygt for det anderledes, fra nærgående portrætter til en leg med dokumentarfilmens grænser – de danske film spænder bredt på dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam, der netop har annonceret årets program med start 18. november. Se den samlede filmliste nederst

Tre film i konkurrence

"Naturens uorden" af Christian Sønderby Jepsen skal konkurrere om prisen for bedste dokumentarfilm i spillefilmlængde. Filmen om komiker og journalist Jacob Nossells søgen efter meningen med livet som spastiker blev varmt modtaget af anmelderne herhjemme ved premieren den 7. oktober.

Om IDFA

18.-29. november

IDFA står for International Documentary Film Festival Amsterdam.

Festivalen, der er verdens største dokumentarfestival, afholdes hvert år i november i Amsterdam.

Festivalen begyndte i 1988. Siden 2001 er det blevet til ni danske priser på festivalen.

Se danske IDFA-priser

"Et hjem i verden" af Andreas Koefoed er udtaget til konkurrencen for film under 60 minutter. Instruktøren har en unik rekord på IDFA. Med sin nye film, der skildrer dagligdagen for fem asylbørn på en Røde Kors-skole i Lynge, deltager Koefoed således med sin ottende film siden 2008.

"Home Sweet Home" af Katrine Philp er udtaget til IDFAs traditionsrige børnefilmprogram Kids & Docs, der fra i år er omdannet til et decideret konkurrenceprogram med muligheden for at vinde prisen for bedste film. Instruktøren kommer i sin film helt tæt på Salimah, der er opvokset i Malaysia og nu som 10-årig skal flytte til det fjerne, ukendte land Danmark, hvor hendes storesøster og far bor.

Både "Naturens uorden" og "Et hjem i verden" er udtaget til CPH:DOX, der begynder 5. oktober, hvor begge film deltager i konkurrencen om bedste nordiske titel. 

De klassiske sideprogrammer

"Motley's Law" af Nicole N. Horanyi er udtaget til Panorama, der hvert år præsenterer film med brandvarme emner. I Horanyis film følger vi Kimberley Motley, en hårdtslående amerikansk advokat og tidligere Miss America-kandidat, der har efterladt mand og børn hjemme i USA for at arbejde, som eneste kvinde og udlænding, som forsvarsadvokat i Kabul. Filmen møder allerede et internationalt publikum ved sin verdenspremiere på Chicago Film Festival fra 15. oktober.

"Olmo and the Seagull" af Petra Costa og Lea Glob deltager i programmet for formeksperimenterende film, Paradocs. Danske Glob og brasilianske Costas hybriddokumentar mikser skuespil og dokumentarisk iagttagelse i sin fortælling om den succesfulde skuespiller Olivia og hendes følelser, reaktioner og tanker ved udsigten til at skulle blive mor. Filmen vandt prisen for bedste nordiske film på CPH:DOX i 2014 og blev i august hædret med en pris på filmfestivalen i den schweiziske by Locarno.

"Flotel Europa" af Vladimir Tomic er udtaget til Best of Fests, en serie med film, som har fanget festivalens opmærksomhed i løbet af året. Tomic' erindringsfilm, der fik premiere på Berlin Filmfestivalen og modtog en avislæser-pris under festivalen, fortæller om livet på flygtningeskibet Flotel Europa, hvor instruktøren boede i sine tidlige teenageår sammen med de tusindvis af andre på flugt fra krigen i Bosnien-Hercegovina. "Flotel Europa" kan ses af et dansk festivalpublikum på CPH:DOX, hvor filmen er udtaget til Danish Dox.

Jon Bang Carlsen deltager i Masters, programmet for etablerede instruktørers nyeste værker, med filmen "Deja Vu", en selvbiografisk skæbnefortælling fortalt gennem billeder og klip fra instruktørens lange karriere, der tæller mere end 40 film i et væld af genrer.

Jørgen Leth og den spanske antropolog Olatz González Abrisketa står bag "Pelota II," en film om det århundredgamle baskiske boldspil pelota, som også var emnet for en film af Jørgen Leth fra 1983. "Pelota II" deltager i Masters.  

Fokus på dokumentarens lyd

"Mand falder" af Anne Wivel deltager i Sounds Real, en særlig sektion i år, der sætter fokus på dokumentarfilmens lydside. Festivalen har bedt fem internationalt kendte lyddesignere vælge to titler med et unikt lyddesign – en ny film af deres egne samt en film lydsat af en kollega. Således har de danske lyddesignere Kristian Eidnes Andersen og Thomas Jæger valgt Anne Wivels portræt af vennen, maleren Per Kirkeby, efter at han faldt ned ad en trappe og slog hovedet – og dermed mistede evnen til at genkende farver og sågar sine egne værker. Deres valg af en anden lyddesigners værk er faldet på "Megacities" af østrigske Michael Glawogger. "Mand falder" får dansk biografpremiere den 11. november.

Michael Madsens "The Visit" deltager også i Sounds Real. Den amerikanske lydmand Tom Paul har nemlig valgt Madsens fremtidsfabel, der havde dansk premiere i september, som sit bud på en film med en attraktiv lydside. Madsen kommer i fornemt selskab, da Paul som sit eget lydværk har valgt "The Fog of War" af Errol Morris, som festivalen også fejrer med en stor retrospektiv filmserie.

Nye priser, ny struktur

IDFA 2015 åbner den 18. november med den hollandske instruktør Tom Fassaerts "A Family Affair", der er koproduceret af danske Danish Documentary Production.

Den store prisuddeling finder sted onsdag den 25. november, mens publikumsprisen uddeles fredag den 27. november.

IDFA har i år ændret strukturen for prisoverrækkelsen og vælger nu at tildele hele to priser i hver af konkurrencesektionerne: en pris for bedste dokumentarfilm samt en særlig jury-pris. Festivalens vanlige nomineringsrunde, der plejer at løbe af stablen tre dage før prisfesten, finder ikke længere sted. Læs mere om den nye struktur på IDFAs hjemmeside

IDFA 18-29 November 2015


Overblik over danske film på IDFA 2015

FEATURE-LENGTH COMPETITION

Naturens uorden af Christian Sønderby Jepsen
Produktion: Malene Flindt Pedersen og Sidsel Lønvig Siersted for Moving Documentary

MID-LENGTH COMPETITION

Et hjem i verden af Andreas Koefoed
Produktion: Sara Stockmann for Sonntag Pictures

KIDS & DOCS COMPETITION

Home Sweet Home af Katrine Philp
Produktion: Katrine Sahlstrøm for Good Company Pictures

PANORAMA

Motley's Law af Nicole N. Horanyi
Produktion: Helle Faber for Made in Copenhagen

PARADOCS

Olmo and the Seagull af Petra Costa og Lea Glob
Produktion: Charlotte Pedersen for Zentropa

BEST OF FESTS

Flotel Europa af Vladimir Tomic
Produktion: Selma Jusufbegovic, Srdjan Keca for Uzrok

MASTERS

Deja Vu af Jon Bang Carlsen
Produktion: Jon Bang Carlsen og Marianne Christensen for C&C Productions

Pelota II af Jørgen Leth og Olatz González Abrisketa
Produktion: Carlos Juárez for Basque Films

SOUNDS REAL

Mand falder af Anne Wivel
Produktion: Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production

The Visit af Michael Madsen
Produktion: Lise Lense-Møller for Magic Hour Films

Tags: