New Danish Screen flytter hjemmefra

TV-PREMIERE. Danske filmtalenter laver historier af internationalt tilsnit. På DR K kan man den 20. april opleve snigpremiere på fire af syv nye film fra New Danish Screen.

New Danish Screen er en støtteordning for nyuddannede talenter og etablerede filmfolk, der vil afprøve nye ideer. I år har talenterne særligt søgt genrer og miljøer, der overskrider det lokale og nationale.

Filmene tager en rundtur fra Tyrkiets larmende hverdag i Martin Werners "Bosporus", forbi en sexfikseret dansk-mexicansk teenager i Emma Balcázars "Tro, håb og sex", et animeret Venedig i Anders Berthelsens "The Great Mistake", til et dystopisk Danmark anno 2032 i Peter Gornsteins "Peaceforce", hvor dansk er erstattet som hovedsprog af engelsk.

New Danish Screen

- skal støtte og inspirere udviklingen af filmens formsprog og fortælling, så dansk film bevarer og styrker sin dynamik og diversitet.

- skal sikre, at nye generationer af filmfolk ikke forfalder til konventionelle, overleverede udtryk, men til stadighed stræber efter at afsøge grænser og skabe nye oplevelser for publikum, hvad enten det sker i biografen eller foran tv-skærmen.

- baserer sig på et samarbejde mellem DR, TV 2 og Det Danske Filminstitut, jf. Filmforliget 2011-2014. Der er til puljen afsat godt 112 mio. kr. over forligsperioden.

- er også en støtteordning for udvikling af computerspil for børn.

"I år rykker dansk film ud af samtalekøkkenet", siger den kunstneriske leder af New Danish Screen, Jakob Høgel. "De syv instruktører har vidt forskellige baggrunde og det kun blive sjovt af følge deres fremtidige virke".

Alle syv kortfilm i årets kuld fra New Danish Screen får officiel premiere på CPH PIX den 28. april. De første fire vises på DR K den 20.

Årets kortfilm fra New Danish Screen på PIX

tro,-haab-og-sex_88

Tro, håb og sex
Den unge katolik Claudia har et helt specielt forhold til Jomfru Maria, med hvem hun åbenhjertigt deler sine fantasier om den noget ældre, lækre overbo, kokken Jens, som hun har et megacrush på.
På DR K den 20. og PIX den 28. april. 

peaceforce_88 Peaceforce
I år 2032 er Danmark reduceret til et dystopisk landskab af murbrokker. Engelsk er nu hovedsproget, og de hedengangne regioner er erstattet af militærzoner.
På DR K den 20. og PIX den 28. april.
the-great-mistake_NDS_88 The Great Mistake
Til et mafia-familiemøde dukker navnet Giuseppe Baldini op - en sort plet fra fortiden, der har stået på familiens dødsliste længe. La Famila sætter derfor deres mest koldblodige hitman på sagen.
På DR K den 20. og PIX den 28. april.
bosporus_88 Bosporus
Den ældre enkemand Murat lever et stille liv i Tyrkiets tættest befolkede by, Istanbul. En dag flytter en smuk kvinde ind i lejligheden nedenunder, og et sprunget vandrør bringer dem på talefod.
På DR K den 20. og PIX den 28. april.
hvem-braender-boerneneNDS Hvem brænder børnene i helvede?
Carl tilbringer al sin tid på sit værelse, og i dette afsondrede univers er Carls fordrukne tyran af en far og kuede, voldsramte mor for det meste reduceret til fodtrin i køkkenet.
På PIX den 28. april.
upstairsNDS

Upstairs
Jonas føler sig trængt op i en krog af sin altid storsnakkende kæreste. Panisk gør han forholdet forbi og flytter ind i en skodlejlighed for at dyrke cigaretter, øl og fisse med sine barvenner.
På PIX den 28. april.

grantraeetNDS Grantræet
Som kogle bliver grantræet bortført og må slå rødder og vokse sig stor langt væk fra sin familie. Det håbefulde træ har ellers store ambitioner om at vokse ind i himlen og gøre det godt.
På PIX den 28. april.