New Danish Screen - Spilordningen støtter ni danske computerspil til børn og unge

New Danish Screen – Spilordningen uddeler af sine sidste midler. De lidt over 3,5 millioner kr. går til ni kreative projekter, der spænder fra platformspil med skilsmissetematik over Wii-baseret troldmandsduel til spændingsmættet flugtdrama for blinde.

Demoer

iCreatures: Tactile Entertainment har modtaget 531.200 kr. til et kæledyrsspil til håndholdte platforme. Spilleren kan interagere med et lille nuttet og til tider flabet kæledyr, både ved at pleje og kæle med dyret, men også ved at give det et dask, når det ikke opfører sig ordentligt. Spillerens handlinger har konsekvenser og ændrer kæledyrets humør på kort sigt og dets temperament på langt sigt. Projektet udnytter de nye typer touch-interfaces, der især er kommet i fokus med iPhone.

PinballDJ: Unified Games har modtaget 487.700 kr. til et musikspil, hvor spilleren opbygger baner med det formål at skabe musik på en intuitiv måde. Storm P-agtige maskiner interagerer med kugler, der aktiverer lyde og herved opbygges kompositioner, som kan ændres mens de afspilles. Når spilleren har opbygget sin "komposition" kan den uploades til en central server og deles med andre.

Face-Off in the Magic Circle: Copenhagen Game Collective har modtaget 775.000 kr. til et fantasy-spil, hvor spillerne ved hjælp af fagter udkæmper en kamp på magi. Ved at udnytte det fysiske interface baseret på det såkaldte accelerometer, som især er kendt fra Wii-platformen, kan fjernbetjeningen fungere som tryllestav. Og spillet reagerer på de bevægelser spillerne tegner i luften. Spildynamikken er bygget op om en serie af besværgelser og modbesværgelser – en magisk duel som den eksempelvis kendes fra Harry Potter-universet.

Klub Cirkeline: Dansk Tegnefilm ApS har modtaget 799.000 kr. til et online spilunivers, som også er en portal med kortfilm, småspil, historier og værksteder. Børnene kan være medlemmer over flere år og opleve nye ting som tiden går og på den måde tilpasses "Klub Cirkeline" spillerens aktuelle alderstrin. Spilleren har sin egen musefigur, en lille asiatisk mus, der ved et tilfælde møder Cirkeline og hendes venner. Ved at klare små spil og udfordringer får man små stykker ost som kan bruges til at handle med.

Blinded: PortaPlay har modtaget 580.000 kr. til et 3D action/adventure-spil rettet mod blinde og svagtseende børn og unge. Spilleren navigerer en tredimensionel verden, som i traditionelle spil af denne type, men orienterer sig udelukkende ved hjælp af lydkilder og replikker fra personer, der er tilstede i rummet. Spillet foregår under anden verdenskrig, og spilleren indtager rollen som spion bag fjendens linjer. Spillet starter på et tysk felthospital hvor hovedpersonen er indlagt, nu blind, og placeret ved siden af Veronica, en russisk spion, der har mistet begge sine ben. Sammen skal de flygte og opklare mysteriet om tyskernes mystiske eksperimenter.

 

 

Prototyper som alle har modtaget 75.000 kr.

 

 

Melvin: Metopia arbejder på et 2D platformspil med puzzle- og adventureelementer. Spilleren styrer Melvin, der oplever at hans forældre går fra hinanden. Det Melvin er bedst til er at tegne og gå på opdagelse i sin egen fantasi. På sin vej gennem spillet oplever spilleren dunkle minder fra Melvins liv. Spilleren kan løbende skifte mellem to sindstilstande, en mørk og en lys. Kun ved at skifte mellem disse to tilstande og konfrontere den mørke side, kan Melvin klare sig gennem forhindringer og stykke fragmenterne af en historie sammen, der til sidst danner et kaleidoskopisk billede af Melvins fortid og de hemmeligheder den gemmer.

Trainbombing: Sybo Games har fået prototype-støtte til et humoristisk platformspil hvor spilleren, som ung grafittimaler, skal snige sig forbi en stor, styg vagt og hans pitbull for at male graffiti på en togvogn. Spildynamikken er som i klassiske platformspil, og spilleren skal bevæge sig rundt for at samle spraydåser, undgå vagten og nå bestemte positioner på banen. Har man nok spraydåser i rygsækken aktiveres "jet-pack mode" og man kan flyve rundt på banen ved at sprøjte maling bagud.

Goodiegøjserne: Clh ApS udvikler et spil til små børn med naturens skatkammer som omdrejningspunkt. En Goodiegøjser er et lille flyvende væsen - en slags nuttet bi med menneskelignende ansigt. De små spillere kan gå på opdagelse i spiluniverset, og de lidt større kan løse opgaver eller prøve at opnå særlige ting med Goodiegøjserne. De enkelte minispil omhandler på forskellig vis madvarer samt temaet sundt/usundt.

Squeak the Squirrel: I Betapilots "Squeak the Squirrel" møder spilleren et lille animeret egern, der bebor vedkommendes mobiltelefon. Man kan lege og spille med egernet, men ikke decideret styre det. Det er intentionen at Squeak skal reagere på telefonbegivenheder, såsom at der kommer en SMS, nogen ringer eller batteriniveauet er for lavt. 

Dette var spilordningens sidste ansøgningsrunde, og der er ikke truffet beslutninger om en eventuel videreførsel. Administrerende direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, udtaler: "Vi er meget imponerede over opslutningen fra branchen, og det har været en fornøjelse at modtage og læse en stor mængde interessante ansøgninger. Især antallet af forskellige selskaber, der har søgt ordningen, og kvaliteten af de enkelte ansøgninger har gjort indtryk. Nu glæder vi os til at diskutere fremtiden på dette område med kulturpolitikerne."

Fakta

New Danish Screen – Spilordningen har i de sidste to år støttet udviklingen af danske computerspil for børn. Ordningens formål har været at sikre at dansk spiludvikling bevarer, styrker og udvikler sin dynamik og mangfoldighed. Ordningen har i alt uddelt knap 12 millioner kr. og er samlet blevet ansøgt 55 gange om i alt 23.309.724 kr.
Der er uddelt prototypestøtte 18 gange og demostøtte 17 gange. 8 projekter har modtaget både prototype- og demostøtte.