Newsreel-forskning i Filmhuset

FORSKNING. Filmhuset dannede i denne uge rammen om en stor konference med 20 forskere fra otte lande. Emnet var 'newsreels' eller 'ugerevyer', som det hedder på dansk.

Ved at samle forskning på området fra mange lande, er det muligt at sammenholde, hvordan de samme optagelser bliver brugt til at fortælle vidt forskellige historier i de forskellige lande. Casen for en del af konferencen var Suez-krisen i 1956. England og Frankrig var krigsførende nationer, hvilket tydeligt påvirker deres brug af filmmaterialet.

Vært for seminaret er forskningsleder ved DFI, Lars-Martin Sørensen, der har stået for den danske del af forskningen. To forlag har allerede meldt sig på banen som mulige udgivere af resultaterne. I dag mangler der god faglitteratur på området, mener Lars-Martin Sørensen.

Fakta om Newsreels

Ugerevyer blev vist før film i biografen.

Newsreels er forgængeren for tv-avisen, som vi kender den i dag.

Strukturen af ugerevyen er bevaret tv-nyheder, hvor man starter med den mest seriøse nyhed og man slutter af med vejret, sporten og så gerne et muntert indslag.

Herhjemme blev der lavet ugerevy er frem til 1954, hvor tv overtog formidlingen af nyheder. 

"Det er første gang at jeg har været med i et forskningsprojekt, hvor to af de største amerikanske universitetsforlag er interesserede i at udgive det," fortæller Lars-Martin Sørensen.

Det er Yale-professor John Mackay og lektor Ciara Chambers fra University of Ulster der skal samle trådene, så indholdet af forskningen kan ende på boghylderne.

Der skal afholdes endnu en konference om emnet i Lillehammer i 2015, og bogen forventes at kunne ligge under juletræerne samme år. 

Allerede i løbet af efteråret 2014 vil artikler på engelsk blive udgivet på www.kosmorama.org.

Suez-krisen med franske Pathés briller

Tags: