Ni danske film udtaget til Nordens største filmfestival

GÖTEBORG. Der er stor dansk tilstedeværelse på årets Göteborg Film Festival, hvor ’For evigt’, ’Kalak’, ’Bastarden’ og ’Før stormen’ er at finde i festivalens konkurrenceprogram, mens ’Birthday Girl’, ’Når befrielsen kommer’, ’Rom’, ’Stille liv’ og ’Nattevagten – Dæmoner går i arv’ vises i festivalens øvrige programmer.

OM GÖTEBORG FILM FESTIVAL

Nordens største filmfestival målt på antal publikummer. Festivalen viser både internationale film, men har særligt fokus på nordiske film, hvorfor den derfor anses som et vigtigt internationalt vindue for nye nordiske talenter. Sidste år vandt Lea Globs ’Apolonia, Apolonia’ for bedste nordiske dokumentar, mens Malou Reymans ’Ustyrlig’ vandt prisen for bedste nordiske spillefilm og en pengepremiere på 400.000 svenske kroner. 

Nordens største filmfestival, Göteborg Film Festival, finder sted fra 26. januar til 4. februar og har som vanligt mange danske film på programmet både i og uden for konkurrence. Ulaa Salims science fiction-kærlighedsdrama ’For evigt’, der også er udtaget til Rotterdam, er sammen med Isabella Eklöfs San Sebastián-vinder ’Kalak’ og Nikolaj Arcels Oscar-shortlistede ’Bastarden’ udtaget til festivalens konkurrence for nordiske spillefilm. Juan Palacios’ og Sofie Husum Johannesens IDFA-udtagne klimakrise-dokumentar ’Før stormen’ dyster i Best Nordic Documentary-konkurrencen. 

I festivalens gallaprogram vises Michael Noers ’Birthday Girl’, Anders Walters 2 verdenskrigsfilm ’Når befrielsen kommer’ samt Niclas Bendixens romantiske komediedrama ’Rom’. Ole Bornedals premiereaktuelle gyser ’Nattevagten – Dæmoner går i arv’ vises i festivals gyserprogram Midnight Mania, og Malene Chois prisbelønnede drama ’Stille Liv’ vises i festivalens Nordic Light program. Desuden modtager skuespiller Sidse Babett Knudsen festivalens Honorary Dragon Award, der tidligere er gået til prominente nordiske filmskabere som Rebecca Ferguson, Ruben Östlund og Mads Mikkelsen. 

Filmene i konkurrenceprogrammet

’For evigt’ er instrueret og skrevet af Ulaa Salim, der i 2019 spillefilmsdebuterede med ’Danmark sønner’, som blev vist i både Rotterdam- og Göteborg Film Festivalen samt på en række øvrige, prominente film festivaler. På rollelisten finder man Simon Sears, Nanna Øland Fabricius aka Oh Land, Viktor Hjelmsø, Anna Søgaard Frandsen og Magnus Krepper m.fl. Daniel Mühlendorph har produceret for Hyæne Film, og co-producere er Netop Films v/ Grímar Jónsson og Tjörvi Thorsson med støtte fra Filminstituttet. Filmen distribueres af Nordisk Film Distribution og får dansk biografpremiere 18. april. 

’Kalak’, en filmatisering af Kim Leines selvbiografiske roman, er instrueret af Isabella Eklöf, der slog igennem i 2018 med den anmelderroste debutfilm 'Holiday'. Isabella Eklöf har skrevet manuskriptet sammen med Sissel Dalsgaard Thomsen og Kim Leine, og Maria Møller Kjeldgaard har produceret for Manna Film med støtte fra Filminstituttet. 'Kalak' vandt sidste år to priser på San Sebastián Film Festival og distribueres af Scanbox Entertainment, hvor den får dansk biografpremiere 7. marts. 

'Bastarden' har været udtaget på flere prominente festivaler, blandt andet Venedig, Telluride og Toronto, og i december 2023 vandt filmen tre priser til European Film Awards og blev Oscar-shortlistet i International Feature Film-kategorien. Filmen er baseret på Ida Jessens roman 'Kaptajnen og Ann Barbara', og instruktør Nikolaj Arcel har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Thomas Jensen. Louise Vesth har produceret for Zentropa med støtte fra Filminstituttet. Filmen havde dansk biografpremiere ved Nordisk Film Distribution den 5. oktober 2023 og har d.d. solgt mere end 245.000 billetter. 

Dokumentarfilmen ’Før stormen’ fik verdenspremiere i IDFA’s hovedkonkurrence og følger de 27 beboere på den lille danske ø Mandø, der kæmper en eksistentiel kamp med forhøjet vandstand som følge af klimakrisen. Og nu har en kraftig storm sat kurs mod øen. Filmen er instrueret af Juan Palacios, med-instrueret af Sofie Husum Johannesen og produceret af Kasper Lykke Schultz for Elk Film med støtte fra Filminstituttet. ’Før stormen’ får dansk biografpremiere 22. februar. 

Filmene uden for konkurrence

’Birthday Girl’ udspiller sig over tre døgn på et krydstogtsskib, hvor Nanna har inviteret sin datter Cille med for at fejre hendes 18-års fødselsdag. Men på første aften forvandles drømmerejsen til et mareridt. Trine Dyrholm og Floria Ofelia Hoffmann Lindahl spiller hovedrollerne. ’Birthday Girl’ er instrueret af Michael Noer, der tidligere har stået bag bl.a. ’Nordvest’ og ’Før frosten’, skrevet af Michael Noer og Jesper Fink og produceret af Matilda Appelin og René Ezra for Nordisk Film med støtte fra Filminstituttet. Filmen får dansk biografpremiere ved Nordisk Film Distribution den 4. april. 

’Rom’ af ’Ditte & Louise’-instruktør Niclas Bendixen får verdenspremiere som festivalens afslutningsfilm og handler om parret Gerda og Kristoffer, der er taget på forlænget weekendtur til Rom for at fejre deres bryllupsdag og et langt ægteskab. Men turen går ikke helt som forventet, da parret møder Gerdas karismatiske kunstlærer og tidligere flamme, Johannes. ’Rom’ er skrevet af Kristian Halken, Christian Torpe og Niclas Bendixen, produceret af Jesper Morthorst og Andreas Hjortdal for Motor Productions med støtte fra Filminstituttet og har Bodil Jørgensen, Kristian Halken og Rolf Lassgård i hovedrollerne. Filmen får dansk biografpremiere ved Scanbox den 22. februar som en del af Biografklub Danmarks program. 

I ’Når befrielsen kommer’ kommer forstanderfamilien på Ryslinge Højskole på Fyn i et umuligt dilemma, da skolen omdannes til interneringslejr for tyske flygtninge, der kommer til Danmark lige før og efter befrielsen i foråret 1945. Filmen er skrevet og instrueret af Anders Walter, der i 2014 vandt en Oscar for bedste kortfilm for ’Helium’ og spillefilmsdebuterede med eventyret ’I Kill Giants’ i 2017. Filmen er produceret af Miriam Nørgaard, Mette Høst Hansen og Tomas Radoor for Nordisk Film med støtte fra Filminstituttet. ’Når befrielsen kommer’ fik biografpremiere i august 2023 og solgte mere end 290.000 billetter. 

’Nattevagten – Dæmoner går i arv’ er Ole Bornedals opfølger til sit gyserhit ’Nattevagten’ fra 1994. I filmen står Emma, datteren til Martin og Kalinka, der nu ligesom sin far er nattevagt på Retsmedicinsk Institut, ansigt til ansigt med Kommissær Wörmer, som 30 år tidligere forsøgte at myrde hendes forældre. ’Nattevagten – Dæmoner går i arv’ er skrevet og instrueret af Ole Bornedal, produceret af Thomas Heinesen for Nordisk Film og har Fanny Leander Bornedal og Nikolaj Coster-Waldau i de bærende roller. Filmen fik biografpremiere 14. december 2023 og har d.d. solgt mere end 160.000 billetter. 

Malene Chois spillefilms-debut ’Stille liv’ modtog den internationale kritikerpris i Berlin Film Festivals Panorama-program i 2023, hvor den havde verdenspremiere, og blev mødt med gode anmeldelser ved dens danske biografpremiere i april. Malene Choi har skrevet manuskriptet sammen med Sissel Dalsgaard Thomsen, der har produceret for Manna Film med støtte fra Filminstituttet. 

Sidse Babett Knudsen modtager årets Nordic Honorary Dragon Award 

Kontakt

Lizette Gram Mygind
Festivalkonsulent, spillefilm
Tlf. +45 2482 3758
lizetteg@dfi.dk

Den danske skuespiller Sidse Babett Knudsen (f. 1968) har medvirket i danske hovedværker som ’Let’s Get Lost’, ’Den eneste ene’, ’Efter brylluppet’ og serien ’Borgen’ samt i flere internationale produktioner som ’The Duke of Burgundy’ og HBO-serien ’Westworld’. I år modtager hun Göteborg Film Festivals Nordic Honorary Dragon Award med følgende motivation fra festivalen:

”Sidse Babett Knudsen har revolutioneret dansk komik, er udnævnt til ridder af Dannebrog og æreslegionen i Frankrig samt formuleret sit eget ståsted i den internationale politiske debat. Hun har demonstreret sin stilsikkerhed og kunstneriske alsidighed i film og serier som 'Efter brylluppet', 'Club Zero', 'Westworld', 'The Duke of Burgundy' og 'Kvinden fra Brest'. Men hovedværket i hendes oeuvre er stadig 'Borgen', hvor hun nærmest har defineret, hvad skuespil er i moderne nordisk tv-drama”.