Nitratarkiv til filmarv indviet

Billede til artiklen Nitratarkiv til filmarv indviet
Billede til artiklen Nitratarkiv til filmarv indviet
Billede til artiklen Nitratarkiv til filmarv indviet

Solen skinnede venligt over det mærkværdige landskab i Store Dyrehave, da Brian Mikkelsen i dag indviede Danmarks nye nitratarkiv til vores fælles filmarv.

Det er mange års energisk benarbejde, både politisk og filmfagligt, der hermed fik en lykkelig afslutning, og både Kulturminister Brian Mikkelsen og museumsdirektør fra Det Danske Filminstitut Dan Nissen er yderst tilfredse med resultatet.Brian Mikkelsen kom lige fra afslutningsdebat på Christiansborg og har i denne uge tillige indviet arkitekten Norman Fosters 280 mio. kr. dyre bygning til elefanterne i zoologisk have.
Det er måske ikke så spektakulært det her, sagde Brian Mikkelsen, med et blik på de 64 skorstene, der er det eneste synlige over jorden af det 1160 kvadratmeter store arkiv. Men filmene vejer lige så meget som 10 store hanelefanter, og det er en væsentlig del af vores kulturarv og dermed vores identitet.Brian Mikkelsen understregede også væsentligheden af det gode samarbejde mellem flere kulturbærende institutioner; ud over Filminstituttet har Det Kongelige Bibliotek og Nationalmuseet også glæde af Nitratarkivet.
Bevar originalerne
Museumsdirektør Dan Nissen, der har arbejdet med arkivplanerne i mere end 10 år, er stolt af det unikke byggeri, som nu danner forbillede for andre internationale filmmuser. Og selvom vi lever i digitaliseringens tidsalder, så kan ingen kopier erstatte originalerne. "Vi smider jo heller ikke H.C. Andersens håndskrevne eventyr væk, vel?" afsluttede Dan Nissen.
I Nitratarkivet i Store Dyrehave ved Hillerød ligger nu 6.800 titler fordelt på 11.500 delelementer i 24.000 dåser. Alt i alt over 53 tons uvurderlig cellulosenitrat placeret under de bedste forhold i et højteknologisk arkiv med en luftfugtighed på 30 % og en temperatur på -5 grader.

 

Foto: Kim Agersten

Pressemeddelelse
Yderligere information og billeder
Hillerød Postens reportage