Norske priser til danskere

Der var priser til Jesper W. Nielsen og den norsk-danske co-produktion ”Max Manus”, da den norske filmfestival Haugesund i fredags uddelte årets Amanda-priser.

Syv priser. Så meget høstede den norsk-danske co-produktion "Max Manus", da Den Norske Filmfestival i Haugesund i fredags uddelte de årlige Amanda-priser til film og tv.
 
Det autentiske krigsdrama var nomineret til hele 11 af de prestigefyldte statuetter, og endte blandt andet med at vinde i kategorierne bedste norske biograffilm, bedste mandlige hovedrolle og bedste manuskript samt publikumsprisen.

Succesfuldt krigsdrama
Filmen er baseret på to bøger af modstandsmanden Max Manus om den norske modstandsbevægelse under 2. Verdenskrig. Den følger nogle af de dristige sabotager, som de unge modstandsfolk udførte under krigen og giver et billede af de valg, som de måtte træffe i kampen mod besættelsesmagten.

Krigsdramaet har været en bragende succes i Norge siden premieren i december 2008. Ligesom den danske besættelsesfilm "Flammen og Citronen" blev den på blot to uger årets mest sete film i Norge, og den har til dato trukket et rekordstort publikum på 1,2 millioner mennesker i biografen alene i Norge.

Filmen, som er instrueret af den norske instruktørduo Joachim Rønning og Espen Sandberg, er co-produceret af det danske produktionsselskab Miso Film og har modtaget støtte fra Det Danske Filminstitut og DR.

Danskerne kan se "Max Manus" i biograferne fra januar, men allerede i september får filmen international premiere ved Toronto International Filmfestival. 

IEtSpeil- 
"I et speil, i en gåte"

Pris til dansk børnefilminstruktør
Det var ikke kun Miso Film, som kunne tage hæder med hjem til Danmark efter Amanda-uddelingen i Haugesund. Også den danske instruktør Jesper W. Nielsen scorede en pris for bedste børne- og ungdomsfilm med "I et speil, i en gåte", der er baseret på romanen af samme navn af den norske forfatter Jostein Gaarder.
 
Bedste udenlandske film blev "Slumdog Millionaire", der er filmet af den herboende englænder Anthony Dod Mantle. I samme kategori var Niels Arden Oplev nomineret for "Mænd som hader kvinder".

Den danske skuespiller Trine Dyrholm var også nomineret som bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i "De usynlige".

Danske film på plakaten
De prestigefyldte Amanda-priser bliver uddelt en gang årligt ved åbningen af Den Norske Filmfestival i Haugesund. Festivalen er Norges største og varer i år indtil den 27. august.

Festivalen har flere danske film på plakaten i år. Nicolas Winding Refns "Bronson" og Henrik Ruben Gentz' "Frygtelig lykkelig" er en del af hovedprogrammet, mens Anders Østergaards "Burma VJ" bliver vist ved en specialvisning, og Kristian Levrings "Den du frygter" glider over lærredet i løbet af den såkaldte kritikeruge.

"Max Manus"
"I et speil, i en gåte" vises på BUSTER. Se trailer.