Ny biograf i Valby

Q&A. Efter mere end 30 års ventetid får Valby igen sin egen biograf, når Valby Kino slår dørene op for publikum den 28. juni. Biografens daglige leder, Katrine Clausager Rich, fortæller, hvorfor bydelen skal have en biograf, og om vejen fra idé til næsten færdig biograf.

Valby Kino er stiftet af en gruppe ildsjæle og har inden åbningen mere end 100 frivillige til at stå for etableringen og efter åbningen også driften. FILMupdate har talt med Katrine Clausager Rich om at stifte en ny biograf.

 

Fakta

Foreningen Valby Kino blev stiftet i marts 2010.

Områdefornyelsen Gl. Valby gav i foråret 2011 støttetilsagn til projektet. Sidenhen er der bl.a. modtaget støtte fra TDC, Byggeriets Ildsjæle, Det Danske Filminstitut, A.P. Møller Fonden og Valby Lokaludvalg.

Valby Kino drives af Valby Kino Fonden, som blev stiftet  i november 2012.

Valby Kino har stadig brug for hjælp til indretningen og udsmykningen af biografens foyer og loungeområde.

Man kan bidrage til færdiggørelsen af biografen via Valby Kinos crowdfunding kampagne på booomerang.dk

eller ved at deltage som frivillig i indretningsarbejdet.

Hvorfor har Valby brug for en biograf?

Valby er en unik filmby, ældre end Hollywood, og bydelen har et helt specielt miljø omkring Nordisk Film og Gl. Valby, som har fungeret som kulisse for mange af de danske film. Siden Toftegårds Bio lukkede i 1976, har bydelen savnet en biograf. Valby er i høj grad en landsby i København med en stærk egen-identitet og høj lokal tilknytning og med meget biografsultne indbyggere. Med Valby Kino vil vi skabe et stærkt kulturelt samlingspunkt for Valbys beboere, der supplerer byens øvrige kulturelle tilbud.

Hvordan er I kommet fra de første idéer til en snart færdig biograf?

Projektet startede op i april 2010, hvor en gruppe på fire initiativtagere afholdt en stiftende generalforsamling. Fremmødet var på over 150 mennesker, og foreningen Valby Kino blev dannet med formål at indsamle midler og finde lokaler til en biograf i Valby. Lokalerne på Gl. Jernbanevej 40 fandt vi for knap to år siden, og i løbet af de to år indsamlede vi knap 6 mio. til projektet. Bidragene kommer bl.a. fra Områdefornyelsen Gl. Valby, Realdania puljen Byggeriets Ildsjæle, TDC, A.P. Møller, Filminstituttet og Valby Lokaludvalg. Mange lokale erhvervsdrivende og privatpersoner har også støttet. December brugte vi på at tømme lokalerne, og i januar kunne håndværkerne gå i gang med at bygge den nye biograf. Ud over to lønnede medarbejdere i administrationen, skal biografen bemandes af omkring 100 frivillige.

Hvad mangler I, før I er helt færdige?

De store ting i byggeriet er færdiggjort. Nu mangler de sidste ting som maling på væggene, montering af stole, lærreder, salgsstationer, billetsystemer, indretning af foyer og sliksalg mm. Vi har travlt, men med hjælp fra vores over 100 frivillige, er vi sikre på, vi nok skal nå i mål og slå dørene op til tiden.

Hvilken slags film kommer I til at vise?

Vi vil være et supplement til biografudbuddet ved både at have nogle brede mainstream-film og supplere med smallere oplevelser. Vi vil garnere biografoplevelsen med foredrag, debatter, mad og musik. Indgå samarbejde med nordiske kulturinstitutioner for at blive ambassadør for nye nordiske film, vise de danske filmklassikere i samarbejde med lokalhistorisk arkiv og Nordisk Film. Kortfilm og dokumentarfilm vil også indgå i det faste program.

Hvad viser I til åbningen?

Det er en hemmelighed lidt endnu...

 
Valby Kino åbner den 28. juni 2013 på Gl. Jernbanevej 40 tæt ved Valby St. Biografen får 3 sale med i alt 220 siddepladser fordelt på to store og én mindre sal.

Læs mere om projektet og følg udviklingen på facebook og www.valbykino.dk.

Tags: Valby Kino