Ny dansk forskning: Kvindefilm aktiverer urinstinkter

Sex and the CityTallene taler deres klare sprog: De to køn tænder ikke just altid på de samme film. Men hvorfor egentlig ikke? Dansk filmforsker har et bud.

Der findes parfilm, familiefilm, b-film og kunstfilm. Men der findes også kvinde- og mandefilm, film som (intentionelt eller ej) tiltaler det ene køn mere end det andet. Og med "Sex and the City - The Movie" fortsat højt placeret på biografernes salgslister behøver man ikke lede længe efter et aktuelt eksempel.

Men hvad er forklaringen på denne kønsforskel? Det undersøger Mette Kramer fra Institut for Medier, Erkendelse og Filosofi ved Københavns Universitet i sin nye ph.d.-afhandling med titlen "Romancing the Mind: Women, Emotion, Cognition, and Film".

Forklaringen skal, ifølge Mette Kramer, findes i biologien. Grundtanken er, at genrepræferencer hænger direkte sammen med den måde, den naturlige selektion har formet den kvindelige og den mandlige hjerne. Når kvinder holder mere af visse typer film, end mænd gør, er det, fordi disse film tilbyder deres hjerner et trygt træningslokale for situationer, der, evolutionært set, har været vigtige for kvinder.

Med direkte henvisning til "Sex and the City", forklarer Mette Kramer: "Sex and the City kan betragtes som forberedelsesprøve til virkeligheden. Gennem indlevelsen i de fiktive personers valg bliver tilskueren bedre rustet til selv at forudsige situationer og testprøve taktikker i forskellige partnerplots i simuleret skikkelse af Carrie, Charlotte, Miranda og Samantha. Det udvider tilskuerens oplevelsesregister med det modsatte køn og klæder hende bedre på til at navigere i kærlighedslivet i den virkelige verden."

Mette Kramer forsvarer sin afhandling fredag den 18. juli (opslag)