Ny dansk streamingtjeneste

FILMCENTRALEN. Alle danskere får nu adgang til en streamingtjeneste med kort- og dokumentarfilm.

Har du lyst til at se eller gense Jørgen Leths portræt af Søren Ulrik Thomsen "Jeg er levende"? Vil du vide, hvor du kan se den Oscarnominerede "The Act of Killing"? Eller leder du efter nogle gode film til børnene?

Find filmene på Filmcentralen / For alle, Det Danske Filminstituts nye streamingtjeneste med kort- og dokumentarfilm, som åbner 10. april.

Om Filmcentralen

Filmcentralen har to indgange:

Filmcentralen / For Alle. 1400 film, hvoraf 350 er frit tilgængelige.

Filmcentralen / Undervisning. 1400 film samt undervisningsmaterialer. Tilgængelig med UNI-login 


Følg med

Abonner på Nyhedsbrev fra Filmcentralen 

Følg Filmcentralen på facebook


Presse-materiale

Billeder og logoer


Det Danske Filminstitut har siden 2007 samarbejdet med DBC omkring streaming-tjenesten Filmstriben.

Filmcentralen / Undervisning erstattede i 2013 Filmstribens portal til undervisning.

På Filmstriben findes nu to indgange: 

På biblioteket, hvor man kan se ca. 1400 kort- og dokumentarfilm på sit lokale bibliotek. Her kan man se de samme film som på Filmcentralen / Undervisning.

I lænestolen som er bibliotekernes streamingtjeneste, hvor man kan se spille- og dokumentarfilm hjemmefra med sit biblioteks-log-in.


Filmcentralen er udviklet af Det Danske Filminstitut.

Grafisk design: Rasmus Koch Studio 

Informationsarkitektur og Brugeroplevelse: Sort/Hvid 

Teknisk platform: Peytz & Co.

Streaming og support: DBC

Filmcentralen er der både aktuelle film og klassikere. Der er filmperler for alle: animation for de yngste, prisvindende kortfilm, kunstnerportrætter, film om Danmark og den store verden. Propagandafilm, eksperimentalfilm og debatfilm, der har rykket politiske dagsordener. Film, der får os til at se virkeligheden med nye øjne.

Filmene på Filmcentralen er primært danske. Der kommer hele tiden nye film til, og ældre titler bliver fremhævet, når der er aktuel anledning. Filmcentralen bliver desuden en platform, hvor den nydigitaliserede filmarv sættes i spil for nye generationer.

Synlighed og overblik

Filmcentralen er dedikeret til kort- og dokumentarfilm. Sitet formidler filmenes kvaliteter og relevans med fortællinger om filmene og filmskaberne. På Filmcentralen kan man fordybe sig i en instruktørs værker, læse interviews og instruktørprofiler – eller lade sig inspirere af tematiske samlinger, anbefalinger og nyheder.

Filmcentralen / For alle kan man se flere hundrede film uden begræns-ninger og uden abonnement eller password. Kan filmen ikke ses direkte på sitet, leder Filmcentralen brugeren videre til andre tjenester, hvor filmen kan ses. Det kan være kommercielle tjenester eller bibliotekernes Filmstriben.

pige_ser_tankebobler
Pige ser Tankebobler på Filmcentralen. Foto: Robin Skjoldborg.
 

Offentligt-privat samarbejde

For Filminstituttet er det afgørende, at så mange danskere som muligt får glæde af den store filmsamling. Direktør på Det Danske Filminstitut Henrik Bo Nielsen siger:

"Vi har længe arbejdet på at gøre disse film tilgængelige for borgerne. Danske kort- og dokumentarfilm er af enestående høj kvalitet og fortæller vigtige historier. Publikum strømmer til festivaler og events, og mange film opnår høje seertal på tv. Men vi skal have filmene endnu bredere ud."

I praksis fungerer det sådan, at hvis en film er i kommerciel distribution, henviser Filmcentralen i et pop up-vindue til det site, hvor filmen kan ses. Denne del af løsningen er udformet i samarbejde med Producentforeningen. Direktør for foreningen Klaus Hansen siger:

"Filmcentralen / For alle er et eksempel på et godt offentligt-privat samarbejde. Kort- og dokumentarfilm gøres tilgængelige for borgerne, samtidig med at branchen fortsat kan udnytte de kommercielle muligheder, der findes med den voksende interesse for danske dokumentarfilm. Disse muligheder er vigtige for dokumentarproducenternes skrøbelige økonomi og dermed den fremtidige produktion af dansk dokumentarfilm."

En tjeneste med to indgange

Ud over Filmcentralen / For alle er der også en indgang til brug i under