Ny dokumentarfilm: Da videnskaben udfordrede religionen

Billede til artiklen Ny dokumentarfilm: Da videnskaben udfordrede religionen
"Den bevægede Jord" er Lars Becker-Larsens nye dokumentarfilm om det moderne verdensbilledes oprindelse og de mænd, som ofrede alt for videnskaben.

I året 1543 fremsætter astronomen Nikolaj Kopernikus en kontroversiel påstand: Jorden er blot en planet i kredsløb om solen - ikke verdens urokkelige centrum. Denne påstand var helt i strid med biblens ord, og med ét fik han hele den kristne kirke på nakken. Med afsæt i Kopernikus' idé får fremtrædende videnskabsmænd gennem de følgende århundreder vendt op og ned på alle forestillinger om verdens opbygning, men visionerne får fatale konsekvenser for de implicerede. Konflikten om verdensbilledet trækker sit spor helt frem til vores tid, for først i 1992 kommer den katolske kirke under Johannes Paul 2. med en officiel beklagelse over afbrændingen af filosoffen Giordani Bruno og processen mod astronomen Galilei.

Lars Becker-Larsen skildrer i "Den bevægede Jord", hvordan de banebrydende videnskabelige ideer blev undfanget under renæssancen, og hvilken betydning de har fået for vores moderne tankesæt. I filmen gøres historien levende gennem rekonstruktioner, animationer og interviews med centrale nulevende videnskabsfolk. Dokumentarfilmen er første danske bidrag til UNESCOs Year of Astronomy 2009.

Pressen skriver:

  • "En filmisk bedrift af internationalt format". Lars Henrik Aagaard, Berlingske Tidende 29.01.09. (5 ud af 6 stjerner)
  • "Lars Becker-Larsens forrige film 'Københavnerfortolkningen' blev prist som den bedste europæiske videnskabsfilm