Ny film om fashion

INTERVIEW. Instruktør Zara Zerny har premiere med sin kortfilm "Cavern" fredag den 1. november i Filmværkstedets Sneakbar. Med baggrund i modeverdenen bruger hun beklædning til at skabe stemning i sin film.

"For mig handler fashion ikke om, at en smuk model står i designertøj, men om designerens historier med tøjet. Hvis man bruger en film til fashion, skal man have mere end bare tøj med i den," fortæller Zara Zerny, som fredag den 1. november får danmarkspremiere med sin seneste kortfilm, der vises i Filmværkstedets Sneakbar.

"Jeg bruger film som et redskab til at formidle grafisk design" -Zara Zerny

Premierefilmen

"Cavern" er titlen på den ni minutter lange kort- og fiktionsfilm, der portrætterer en ung kvinde og hendes isolation fra omverdenen. Kvindens fantasi overskygger virkeligheden, og hun forestiller sig et liv på den anden side af sin låste hoveddør. Længslen efter kærlighed vokser, og til sidst giver hun efter og bliver bevidst om den virkelighed, hun er i. Hovedkarakteren spilles af Erika Cederqvist med Steen Henriksen på sidelinjen.

I 2007 begyndte Zara Zerny at lege med filmmediet. Det er blevet til en række kortfilmsproduktioner, hvor flere af fortællingerne kredser om modeverden som tema.

"Jeg bruger film som et redskab til at formidle grafisk design," fortæller Zara Zerny om sit forhold til filmmediet. "Tøj bliver en del af scenografien, som vækker en stemning – på lige fod med lyset, lydene og farverne."

Hele filmen er uden dialog. I stedet har Zara Zerny arbejdet meget med filmens visuelle udtryk gennem scener med lysindfald fra vinduer og døre, skarpe, høje lyde og farver med høj kontrast.

Fra Holland til Danmark

Oprindeligt er Zara Zerny, 28 år, uddannet grafiker fra kunstakademiet Gerrit Rietveld i Amsterdam. I 2007 begyndte hun at besvare sine opgaver på akademiet med kortfilm. Det blev startskuddet til hendes indtræden i filmbranchen. Siden 2009 har hun instrueret en række kortfilm, og nu er hun en af de seks optagne instruktører på Super16's nyeste årgang. Om alt går vel er hun færdig sommeren 2016.

Kortfilmen er produceret af Lise Orheim Stender for SF Film med støtte fra Filmværkstedet. Filmen fik verdenspremiere i Paris på Asvoff6 Filmfestival på Centre de Pompidou den 11. oktober.

Filmværkstedets månedlige Sneakbar er gratis. Se program for 1. november. Desværre er der allerede udsolgt til den 1. november, men Zara Zerny har sammen med sin producer ønsker om at vise "Cavern" flere steder.

Tags: SneakBar