Nye film fra rugekassen

Vil du vide, hvordan dansk film kommer til at se ud i fremtiden? Så skal du lægge vejen forbi Cinemateket på torsdag den 22. april, hvor New Danish Screen blænder op for syv nye kortfilm af nogle af filmverdenens lysende talenter som del af CPH PIX.

Blandt premierefilmene på CPH PIX er "Udflugt", dokumentaristen Kasper Torstings debut som fiktionsinstruktør om ægteparret Sara og Michael, hvis længe ventede børnefri weekend starter uskyldigt, men ender som et fysisk og psykisk overgreb. Der er Julie Billes Robert-vinder "Bobby", der handler om en ung mand, som stjæler et ligs identitet i sin jagt på en plads i livet. Og Jan Bacher Dirchsens ’eksperimentar’ "Mand eller mus" om tre mænd med dårlig sædkvalitet – og mod nok til at tale om de vigtige hvide dråber foran et snurrende kamera.

Du kan helt sikkert spotte nye talenter igennem New Danish Screen

De syv korte fiktionsfilm kan, ligesom andre New Danish Screen-støttede produktioner, ses som et forvarsel om, hvor dansk film er på vej hen. For de talenter, som lige nu pibler op af den danske undergrund, kan meget vel sidde i toppen af filmbranchen om fem til ti år. Det mener kunstnerisk leder i New Danish Screen, Jakob Kirstein Høgel, i hvert fald.

udvalgte NDS-succeser

"En Soap", 2006. Instruktør: Pernille Fischer Christensen. Vinder af adskillige filmpriser, blandt andet Sølvbjørnen ved filmfestivalen i Berlin.

"Offscreen", 2006. Instruktør Christoffer Boe. Vinder af Altre Visioni-prisen i Venedig.

"Princess", 2006. Instruktør Anders Morgenthaler. Udtaget til Directors' Fortnight in Cannes.

"Grisen", 2008. Instruktør: Dorte W. Høgh. Nomineret til en Oscar for bedste kortfilm.

"Side om side", 2008. Instruktør: Christian Sønderby Jepsen. Vinder af mange priser bl.a. hovedprisen i Odense.

"Ønskebørn", 2009. Instruktør: Birgitte Stærmose. Vinder af blandt andet en Robert for bedste korte dokumentarfilm.

"Opfindelsen af Dr. NakaMats", 2009. Instruktør: Kaspar Astrup Schröder. Vinder af flere priser og eftertragtet på alverdens festivaler.

"R", 2010. Instruktører: Michael Noer og Tobias Lindholm. Har allerede inden premieren på torsdag vundet flere filmpriser, blandt andet ved den internationale filmfestival i Göteborg. Ved åbningen af CPH PIX modtog instruktørmakkerparret desuden Nordisk Film prisen.

New Danish Screen


Talentordningen skal støtte og inspirere udviklingen af filmens formsprog og fortælling, så dansk film bevarer og styrker sin dynamik og diversitet. Med Filmaftalen 2007-2010 blev ordningen udvidet, således at den udover spillefilm og korte fiktionsfilm nu også omfatter dokumentarfilm og computerspil.

Presse-materiale


Stills og synopser

"Du kan helt sikkert spotte nye talenter igennem New Danish Screen. Det er ikke alle dem, som vi støtter, der vil blive morgendagens stjerner, men nogen af dem vil."

Fremtidens filmhold

Og New Danish Screen har da også allerede været med til at forvandle flere nye talenter til stjerneskud siden starten for omtrent fem år siden. Pernille Fischer Christensen spurtede direkte op i den filmiske superliga med sin New Danish Screen-støttede debut "En Soap" i 2006.

Birgitte Stærmose blev ’the next big thing’, da hun sidste år blandede fiktion og dokumentar i den prisbelønnede kortfilm "Ønskebørn". Og senest har spillefilmene "Applaus" og "R" slået benene væk under ikke bare den danske, men også den internationale, filmverden.

"Med netop de to sidstnævnte film er jeg ikke i tvivl om, at vi har været med til at støtte to af fremtidens stærkeste filmhold. Der er ikke bare tale om en talentfuld instruktør, men om to hele hold af producere, forfattere og fotografer, som kan noget ganske særligt," mener Jakob Kirstein Høgel og tilføjer, at en instruktør som Pernille Fischer Christensen måske slet ikke ville have fået lavet en spillefilm, hvis det ikke havde været for New Danish Screen.

Tumleplads for nye talenter

Filmredaktør på Berlingske Tidende, Ebbe Iversen, var en af de anmeldere, som kastede rosende ord og topkarakterer efter "New Danish Screen – The Collection", en samling af nogle af de seneste par års New Danish Screen-produktioner, da den udkom tidligere på året. Han er enig med Jakob Kirstein Høgel i, at det er New Danish Screen, man skal holde øje med, hvis man vil spotte dansk films nye talenter, mens de stadig er dugfriske.

"Det er her, der får lov til at folde sig ud for første gang. New Danish Screen er en rugekasse, en tumleplads for nye talenter. Når du laver store spillefilm, skal du helst have et rimelig stort publikum i biografen, fordi den har været så dyr at lave. Derfor er man nødt til at gå lidt på kompromis. Der er grænser for, hvor meget du kan eksperimentere, hvis ikke producenten skal gå fallit," siger han og tilføjer:

"Sådan er det ikke med New Danish Screen. Her får de unge filmskabere lov til at eksperimentere og afprøve nye udtryksformer."

Aha-oplevelser

Netop nye udtryksformer har været New Danish Screens varemærke fra starten. Men det betyder ikke, at det kun er filmkendere, som får noget ud af at kigge med. Derfor forsøger talentudviklingsordningen også at nå ud til et større publikum – senest ved at tilbyde læserne af modemagasinet Cover et eksemplar af "The Collection".

"Jeg oplever tit, at folk, som ikke arbejder med film, får ’aha’-oplevelser af de film, vi støtter. ’Nå, kan man også lave film på den måde?’, spørger de," fortæller Jakob Kirstein Høgel og fortsætter: "Når vi går i biografen, ser vi jo oftest det, vi plejer at se. New Danish Screen viser, at der er mere i dansk film end de skabeloner, vi er vant til."

De syv premierefilm

Blok 1:

"Bobby" af Julie Bille. Produceret af Jesper Morthorst for Nimbus Film.
Robert-vinder om 24-årige Bobby, der stjæler en afdød mands identitet.

"Promise" af Morten BH, Kirsten Dehlholm og Henning Carlsen. Produceret af Henning Underbjerg og Stefan Frost for Radiator Film.
Eksperimenterende filmatisering af den franske diplomat og forfatter Romain Garys selvbiografi.

"Udflugt" af Kasper Torsting. Produceret af Ronnie Fridthjof for Fridthjof Film.
Ægteparret Michael og Sara tager på udflugt uden børnene men ender i et spind af fysiske og psykiske overgreb.

"Sky" af Mikkel Sørensen. Produceret af Carsten Holst for Zentropa Entertainments 26.
Sanselig og poetisk film om en ældre mand, der vil slette sin fortid for at få fred i sjælen.

Blok 2:

"Mand eller mus" af Jan Bacher Dirchsen. Produceret af Mette Mailand for Plus Pictures.
’Eksperimentar’ om tre mænd med dårlig sædkvalitet. Ud af 1000 adspurgte turde kun de tre tale om det.

"Sommer i Tyrol" af Anna Neye. Produceret af Janni Helleskov for Fine & Mellow.
Kort fiktion om en gammel mands forkrampede afsked med sin døende kone - af den ene halvdel af "Normalerweize".

"Limboland" af Jeremy Weller. Produceret af Carsten Holst for Zentropa Real.
Den engelske teaterinstruktør Jeremy Weller følger otte nydanskere iscenesætte deres egne historier foran kameraet, og skellet mellem virkelighed og drama udviskes. 

Sted: Cinemateket
Tid: Torsdag den 22. april. De syv kortfilm fra New Danish Screen vises i to blokke klokken 19.15 og klokken 21.45. Efter filmene fortsætter festen i Huset ved Kongens Have.