Nye film på Filmcentralen

STREAMING. Fra terror og politiske afsløringer til søskendeforhold og venskabsbånd. Der er meget forskellige emner på spil blandt de nyeste kort- og dokumentarfilm, du kan se på Filmcentralen.

Dokumentarfilm

Et civiliseret land, (2014)

"Et civiliseret land" havde premiere på CPH:DOX i år. I filmen følger vi retsmedicineren Jørgen Lange Thomsen, der bliver hyret til en ualmindelig sag. Han skal undersøge en gruppe levende irakere for at vurdere, om de har været udsat for tortur. Den danske stat er på anklagebænken. Sagen udvikler sig til en speget affære, og op til flere forsvarsministre bliver involveret.

Instr. Nanna Frank Møller

Fakta

Filmcentralen er Det Danske Filminstituts streamingtjeneste. Her kan du gå på opdagelse i hundredvis af danske kort- og dokumentarfilm.

Få information om nye film og aktuelle temaer i Filmcentralens nyhedsbrev. Det udkommer en gang om måneden.

Tilmeld dig Filmcentralens nyhedsbrevet

Still from

Vi er journalister, (2014)

Ytringsfriheden er under beskydning i denne fortælling om, hvordan det er at være journalist i en diktaturstat. Filmen foregår i Iran, og mange af scenerne er optaget i hemmelighed. Filmens instruktør Ahmad Jalali Farahani er iransk filmskaber og journalist. Han blev forfulgt og tortureret af Ahmadinejad-regimet og lever nu i landflygtighed i Danmark. Filmen havde premiere på CPH:DOX i år.

Instr. Ahmad Jalali Farahani

Krigerne-Fra-Nord

Krigerne fra Nord, (2014)

I 2009 sprænger en selvmordsbomber sig selv og 19 i luften i Mogadishu. Selvmordsbombere er hverdagskost i Somalia, men det særlige ved denne unge mand var, at han var dansker og fra Rødovre. "Krigerne fra Nord" opruller historien bag den tragiske hændelse og bringer os tæt på en hemmelig dansksomalisk celle i København, der sværger troskab til den militante terrorbevægelse al-Shabaab.

Instr. Søren Steen Jespersen og Nasib Farah

Skyggebørn

Skyggebørn (2014)

"Skyggebørn" handler om, hvordan det er at være bror eller søster til et kræftsygt barn. Filmen retter fokus på de små pårørende, som tit kan blive overset midt i krisen. Vi hører om, hvordan det er at savne sine forældres opmærksomhed og pludselig at føle sig som storesøster, når man har været lillesøster hele sit liv. Og den forbudte følelse af, at man ikke gider hjælpe hele tiden, selvom man ved, man bør gøre det.

instr. Louise Jappe

så-er-der-heroin-og-kaffe

Så er der kaffe og heroin (2014)

En fortælling om Danmarks første behandlingssted, hvor misbrugere kan få lægeordineret heroin. Filmen sætter ansigt på narkotikadebatten og tegner et portræt af en gruppe dedikerede ansatte og et broget galleri af misbrugere i klinikken "Valmuen" i Københavns nordvestkvarter.

Instr. Ulrik Holmstrup

Kortfilm

vaabenbroedre

Våbenbrødre (2014)

En dansk animationsfilm, der er inspireret af virkelige begivenheder. "Våbenbrødre" handler om en deling danske soldater på mission i Afghanistan. De samarbejder med det lokale politi, men efter et bagholdsangreb breder der sig en stemning af paranoia. I et land, hvor korruption gennemsyrer alt, er det svært at skelne venner fra fjender. Filmen er målrettet unge og voksne.

Instr. Cav Bøgelund

Seven-MinutesWEB

Seven minutes in the Warsaw ghetto, (2012)

Selvom denne film er to år gammel, er den nyligt kommet på Filmcentralen og skal fremhæves for sin stramme, gribende fortælling og sin helt særlige visuelle æstetik. Det er en dukkefilm, men ikke af den gængse slags; ved hjælp af computerteknik har dukkernes ansigter delvis levende skuespillere. Historien foregår i Warszawas ghetto i 1942 og handler om en dreng, som en dag kommer lidt for tæt på to SS-soldater. Filmen er målrettet unge og voksne.

Instr. Johan Oettinger

snap

Snap, (2014)

Der er humor og undersøisk stemning i den animerede belgiske kortfilm for de yngste børn. Snap er et lille havvæsen, der må lære nye teknikker for at overleve i havets hierarki. For det er svært at være den mindste i en flok af tyranniske, større søskende – særlig når man ikke kan finde ud af at fange fisk. En fræk frø bliver det sultne havvæsens redning.

Instr. Thomas G. Murphy

Filmcentralen-kampagne_210