Nye historiske filmperler

DIGITALISERING. Flypionerer og mesterryttere, præsidenter og konger – oplev historiens vingesus på streamingsitet Danmark på film. Nu kan man se over 100 nye film, og der er flere på vej.

Hestesporvognen "Hønen" kører gennem Nørregade i København, der er sneboldkamp i krigsfangelejren i Hald og præsident Roosevelt besøger Danmark. Det er nogle af de begivenheder, man kan opleve i de mange digitaliserede filmoptagelser fra Det Danske Filminstituts arkiv. Der er netop blevet lagt 110 nye film på streamingsitet "Danmark på film", hvor man kan se i alt 700 filmklip, som er knyttet til et danmarkskort. Filmene er fra perioden 1899-1965, og der er klip fra alle dele af landet – fra Viborg til Svendborg, fra Kalundborg til Sandvig. Desuden er der en række historiske klip fra Island, Grønland og Færøerne.

Fire udvalgte filmperler:

Danmark på film

Streamingsitet "Danmark på film" åbnede i oktober 2015. 

Takket være en bevilling på finansloven 2016-2019 er Det Danske Filminstitut i gang med at digitalisere ældre danske dokumentarfilm og lokalhistoriske optagelser, som ligger i DFI’s arkiv.

En stor del af filmene bliver frit tilgængelige online på "Danmark på film", hvor alle kan se dem både i Danmark og udlandet. 

Der bliver løbende lagt flere film på sitet.

Se film på "Danmark på film".


Nye klip


Der er nye filmklip på danmarkskortet fra bl.a.

Varde
Thisted
Samsø
Svendborg
Store Heddinge
Tibirke Bakker
Sjælland/Storstrømsbroen
Stege
Christiansø
Christiansborg
Hvidovre
Bagsværd

Og nye filmklip fra Nordatlanten – og Hven

Grønland
Island
Færøerne
Hven

"Ellehammers første Forsøg med Aeroplan"

Der bliver aset og maset og skubbet bagpå, da flypioneren og opfinderen J. C. H. Ellehammer forsøger at lette med en genstridig flyver – en Tractor Triplan - på en knoldet mark. Det er uvist, hvor og hvornår filmoptagelserne er fra – måske København og muligvis 1908. Man ser maskinen løfte sig ganske lidt over jorden til tilskuernes jubel. Se mere.

"Femte Thule Expedition"

Stemningsfulde sommeroptagelser, der giver levende glimt af Grønland i 1921. Der er en vrimmel af kajakker og konebåde, særlig da kongeskibet med Kong Christian X og Dronning Alexandrine ankommer til en bygd, og mange ror ud for at tage imod. Filmen viser også et rigt og varieret dyreliv - lige fra sæler, hvaler og isbjørne til bygdens køer, geder og slædehunde. Se mere.

"Vore Damers Skønhedskonkurrence i Tivoli i 1927"

70 damer er tilmeldt skønhedsstævnet i Tivoli. De går catwalk og poserer foran kameraet i den nyeste mode. Et optog af blomstersmykkede automobiler med skønhederne bevæger sig gennem Tivoli. Dagny fra Vesterbro bliver Vore Damers skønhedsdronning anno 1927. Se mere.

"Forfatteren Johannes V. Jensen"

I denne lille film fra 1947 får vi glimt af forfatteren Johannes V. Jensens hverdagsliv - i hans hjem i København, sammen med børnebørnene og ved sommerhuset i Tibirke Bakker. Herefter læser han en tekst op til kameraet, hvor han besvarer spørgsmålet "Hvorfor blev jeg skribent?" og redegør for sin forfattervirksomhed og sin poetik. NB. Der er kun lyd på anden halvdel af filmen. Se mere.

 

Se flere film på "Danmark på film".