Nye nordiske koproduktioner

FILMSTØTTE. To svenske og en norsk spillefilm er på vej med dansk finansiering.

Forleden gik Per Fly i optagelse med sin portrætfilm af den svenske jazzsangerinde Monica Zetterlund, den svensk-danske koproduktion "Monica Z", som er støttet af Det Danske Filminstitut. Yderligere to kommende nordiske spillefilm har modtaget minor-koproduktionsstøtte. Det drejer sig om den svensk-danske koproduktion "Hotel" og den norsk-dansk-tjekkiske koproduktion "Mongo Noir", som begge behandler et handikap på en både alvorlig og humoristisk facon.

Hotel

"Hotel" er forfatter og instruktør Lisa Langseths anden film. Det er historien om den unge, moderne kvinde Erika, der efter et alvorligt traume træder ind i et nyt og vanvittigt fællesskab med sin terapigruppe. Filmen er et absurd psykologisk drama om en gruppe af mennesker, der føler sig tvunget til at afprøve radikale metoder for at finde en mening med deres liv igen. For sin første spillefilm vandt instruktøren to Guldbagge-priser, den svenske ækvivalent til den danske Robert-pris.

"Hotel" produceres af St. Paul Film med Lars Bredo Rahbek fra Nimbus Film som dansk koproducent.  

Mongo Noir

"Mongo Noir" er en film noir-inspireret fortælling instrueret af norske Bård Breien om den 28-årige Robert med Downs syndrom. Robert, der er en ægte detektiv med hat og trenchcoat, bliver rodet ind i en sag om en forsvunden skøjteløber. En sag, som viser sig at være både kompliceret og farlig. Rollen som Robert spilles af Svein Andre Hofsøe Myhre, som også i den virkelige verden har Downs syndrom.

Bård Breien vandt prisen for bedste instruktør i Karlovy Vary for sin debutfilm "Kunsten at tænke negativt". Friland Produksjon er hovedproducent på "Mongo Noir", og Bo Ehrhardt fra Nimbus Film er dansk koproducent. Desuden ses Iben Hjejle i en birolle.

Det Danske Filminstitut har givet koproduktionsstøtte på 800.000 kr. til "Hotel" og 1,1 mio. kr. til "Mongo Noir" ved filmkonsulent Steen Bille. Begge film har forventet premiere i 2013.