Nysgerrighed er drivkraften

INTERVIEW. Den eventyrlystne instruktør Andreas Johnsen er rejst til Afrika for at gøre op med Vestens negative billede af verdensdelen og i stedet vise, hvor mange muligheder, kreativ energi og inspirerende ildsjæle, der findes. Se resultatet i "A Kind of Paradise", som bliver vist på CPH:DOX.

Nicaragua, Brasilien, Jamaica, Elfenbenskysten og Nigeria. Det er blot en håndfuld af de lande, Andreas Johnsen har besøgt med sit kamera. Den 37-årige autodidakte dokumentarfilminstruktør elsker at rejse ud i verden. At lave film er for ham rent lystbetonet. Drivkraften er hans nysgerrighed på andre kulturer og et ønske om at "se det hele".

Johnsens nye film, "A Kind of Paradise", som deltager i konkurrencerne NORDIC:DOX AWARD og DANISH:DOX Award på CPH:DOX, skildrer et moderne Afrika. Ambitionen er at portrættere afrikanerne med værdighed. Filmen er bygget op af portrætter af kunstnere, musikere, poeter – inspirerende ildsjæle, der brænder for deres kreative arbejde.

CPH:DOX 2011

CPH:DOX løber fra den 3. til den 13. november.
Læs mere og køb billetter på www.cphdox.dk  

"Vi bliver fodret af et negativt mediebillede, og vi ser ned på afrikanerne. Jeg vil gerne vise, at der er masser af muligheder i Afrika," siger Johnsen.

Rejser med åbent sind

"A Kind of Paradise" portrætterer fx rapgruppen Coupé Decalé fra Elfenbenskysten, der ifølge Johnsen hverken synger særlig godt eller har de rette instrumenter. Men de elsker at optræde, og de vil synge, og derfor lykkes det.

"Sådan arbejder jeg også selv. Hvis jeg vil lave en film, gør jeg det bare."

Bedst kan han lide at tage af sted alene og uden forudindtagethed. Ved at tale med mennesker, han møder på gaden eller har kontakt til gennem tidligere rejser, finder han historierne på location og filmer under sin research.

Den film, der indtil videre har givet instruktøren mest opmærksomhed er "Murder" fra 2009, en fortælling om udsatte kvinder, der lider under den strenge abortlovgivningen i Nicaragua. Emnet til trods ser Johnsen ikke sig selv som en politisk instruktør.

"Det handler om mennesker. Jeg prøvede jeg at sætte mig ind i, hvordan det er at være kvinde i Nicaragua. Jeg tager ikke politisk stilling, og jeg tager ikke af sted for at fordømme nogen."

Både "A Kind of Paradise" og "Murder" har modtaget støtte fra Det Danske Filminstitut.

A Kind of Paradise på CPH:DOX

"A Kind of Paradise" deltager i konkurrencerne NORDIC:DOX AWARD og DANISH:DOX Award på CPH:DOX.

Visninger på CPH:DOX:
Fredag den 4. nov. kl. 16.00 i DOX:CLUB i Teater Grob. Mød instruktøren!
Tirsdag den 8. nov. klokken 20.00 DOX:CLUB i Teater Grob (+koncert)
Søndag den 13. nov. klokken 19.00 i Cinemateket. Mød instruktøren!

Efter visningen den 8. november vil Rosforth Champagne Bar byde på et glas (mod forevisning af billet) og rapperen Nash og DJ Mouloukoukou fra Abidjan, Elfenbenskysten, vil give koncert og spille Coupé Décalé til langt ud på aftenen!

Køb billetter her

CPHDOX_210