Kan film hjælpe syge børn og deres pårørende? Det bliver i øjeblikket undersøgt på Odense Universitetshospital (OUH). Her har indlagte og ambulante børn og deres familier fri adgang til omkring 500 kvalitetsfilm målrettet de 3-6-årige. Tesen er, at der er en række sundhedsfaglige fordele ved at vise film for børn på hospitalet.
OUH, Det Danske Filminstitut og Filmstriben står bag pilotprojektet ’Børnebiffen på hospitalet’. Og det er kommet godt fra start. Testperioden begyndte omkring efterårsferien, og der er allerede positive tilbagemeldinger fra både læger, sygeplejersker, børn og pårørende.
”Film kan fungere som en effektiv måde at reducere patienternes angst og stress ved at skabe en beroligende og afledende virkninger,” siger Susan Nørregård, der sygeplejerske på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på OUH. ”Dette kan være gavnligt før og efter operationer eller andre invasive procedurer. Samtidig oplever vi, at filmene også kan bruges som et pædagogisk værktøj til at forbedre vores yngste patienters forståelse af sygdom og behandling.”
Positive tilkendegivelser fra børn og forældre
Filmene kan ses på skærme i fællesområder og på tablets og mobiltelefoner på de enkelte stuer i afdelingen H.C. Andersen Børne- og Ungehospital. Og her er netop brug for noget at tage sig til i den megen ventetid, der er et vilkår på afdelingen.
”Ej, det er godt,” lyder det fra et 5-årigt barn, der er indlagt.
”Sikke mange film - over 400,” istemmer en forælder til en anden 5-årig. ”Den mulighed skulle vi have haft, da vi var isoleret med vores pige. Det kan vi bruge, hvis vi bliver isoleret en anden gang.”
De mange kortfilm i ’Børnebiffen på hospitalet’ er da også nøje udvalgt af Filminstituttet, så de passer til målgruppen og situationen. Både de små børn og deres forældre kan trygt bevæge sig ind i Børnebiffens univers. Her er filmene i øjenhøjde med børnene, så de kan indleve sig og relatere til de historier, der bliver fortalt. Samtidig er filmene af så høj kvalitet, at også større søskende og voksne kan have glæde af at se med.
Sygeplejerske Susan Nørregaard siger:
”Det er et godt koncept og brugbart som afledning og afslapning. Det at have et fælles udgangspunkt og et univers, så barnet kan rumme det, vi skal igennem sammen – det er virkelig godt. Barnet kan tage en pause og lukke sig ind i filmens univers, når han eller hun har overstået en undersøgelse eller behandling. Det er også positivt, at det er 'kontrollerede', altså udvalgte film. Vi har også postkort med illustrationer fra filmene, og de kan bruges til at lave en fælles fortælling og en relation mellem fagperson og barn, hvor barnet bagefter kan gå ind i filmuniverset, når vi er færdige med undersøgelsen.”
Målrettet kvalitetsindhold
Projektet opstod, da H.C. Andersen Børne- og Ungehospital henvendte sig til Filminstituttet.
”Samarbejdet startede med baggrund i et ønske om at kunne tilbyde målrettet kvalitetsindhold til ventetider og under behandlinger. Det var vigtigt for os, at det skulle være tilgængeligt på familiernes private AV platforme,” siger Susan Nørregård.
Her passede Filminstituttets småbørnstilbud Børnebiffen som fod i hose. Børnebiffen viser kortfilm, der er målrettet de 3-6-årige, og det har gennem mange år eksisteret som biograftilbud. De senere år er filmene desuden blevet tilgængelige online til private.
Filminstituttet var meget interesserede i OUH’s forslag om samarbejde.
”Vi synes, det er utrolig spændende, at OUH ser et potentiale i at benytte vores film til de yngste i en sundhedsfaglig kontekst,” siger projektleder på Filminstituttet Charlotte Giese. ”Vi har erfaring fra andre sammenhænge med, at film kan styrke livskvalitet og samvær, så vi håber, at ’Børnebiffen på hospitalet’ kan hjælpe både indlagte børn, børn i ambulant behandling og pårørende-børn i den svære situation, de står i.”
Behov for tilbud til større børn
Det er ikke kun de yngste børn og deres pårørende, som er begejstrede for film på hospitalet.
”Det havde været fedt med film til mig også! Film til når jeg skal vente,” lyder det fra en 10-årig dreng, der er indlagt.
Det bakkes op af Anne Pedersen, der er chefsygeplejerske på OUH.
”Det er allerede nu åbenlyst at der også er behov for at udvikle tilbud til ældre børn og unge,” siger hun. ”Derfor drøfter vi nu muligheden for at skabe et tilbud til dem både i vores børnecafe Ællingen, ungecafe Svanen og Skolen på OUH.”
Hvis ’Børnebiffen på hospitalet’ viser sig at være en succes, når testperioden er færdig, håber OUH og Filminstituttet at det kan udbredes til flere hospitaler i hele landet.
Børnebiffen er også tilgængelig for private og dagtilbud i biografer og online, hvor man kan se filmene via sit bibliotekslogin.
Læs om Børnebiffens forskellige tilbud her