Nyt fra Toronto

Festival Manager Lizette Gram Mygind fra Det Danske Filminstitut melder om stor interesse for de danske film på filmfestivalen i Toronto.

Festival Manager Lizette Gram Mygind beretter mandag aften fra Toronto:

"Visningen af Lars von Triers "Antichrist" torsdag den 10. september på Toronto International Film Festival var imødeset med spænding og blev en succes. Fredag morgen, Toronto-tid, fulgte en forrygende  pressekonference over internettet med en frisk og meget sarkastisk von Trier placeret bag et webcam i København.

Vi havde nogle rigtig gode visninger søndag af både "Valhalla Rising" (Nicolas Winding Refn) og "Applaus" (Martin Pieter Zandvliet). Især "Valhalla Rising" var ret imponerende at overvære, da filmen blev vist i en stuvende fuld biografsal med 1400 pladser. Over 2/3 blev og overværede Q&A med Refn og Mads Mikkelsen, der begge var super-oplagte.

Senere søndag aften var der visning af "Applaus" i en lidt mindre biograf, for et lige så oplagt publikum, som også blev og overværede Q&A med Zandvliet og Paprika Steen. Det gik rigtig fint, og et synligt bevæget publikum stillede virkelig relevante spørgsmål. Både Dagur Kari, Ole Bornedal samt Connie Nielsen sneg sig ind til visningen, og mange var tydeligvis berørt af filmen efterfølgende. Toneangivende nordamerikanske journalister skal have udtrykt stor begejstring for filmen og har ønsket presseinterviews.

"Vølvens forbandelse" blev vist lørdag eftermiddag og filmens executive producer Rasmus Thorsen udtrykte begejstring over visningen og har fortalt, at der blev diskuteret livligt.

High Five Toronto, Nordisk Film & TV Fonds initiativ, der skal støtte distribution af nordiske film i udlandet, blev præsenteret lørdag formiddag. Omkring 40 af de toneangivende distributører, som køber og lancerer danske spillefilm rundt om i verden, var mødt op. Desuden deltog vores vigtige festivalkontakter fra festivalerne i Sundance, Tribeca, Directors Fortnight fra Cannes, München, Berlin og mange andre. Det var et rigtig godt arrangement, og alle var glade for initiativet. FilmItalia har for øvrigt lanceret noget tilsvarende. Så international distributionsstøtte er åbenbart begyndt at udbrede sig i flere lande i Europa."

Red.: Der er fortsat mange visninger af  danske film, og Ole Bornedals " Fri os fra det onde" har første offentlige visning i Toronto onsdag eftermiddag.

"Toronto International Film Festival" (FILMupdate 9. september)
Om High Five Toronto: "Hjælp til nordiske film i Toronto" (FILMupdate 10. september)