Nyt liv til lokalhistorien

FILMHISTORIE. En stor samling historiske film fra Jammerbugt og Brønderslev kommune har fået nyt liv. De er digitaliseret og kan nu ses på streamingsitet ’Danmark på film’. Det er resultatet af et pilotprojekt, som Filminstituttet står bag.

En novemberaften i 2019 cykler en ældre mand til Brønderslev Bibliotek med to filmruller under armen. Han er inviteret med til en workshop, hvor lokalarkiver, borgere og medarbejdere fra Filminstituttet nærstuderer gamle filmrullers indhold og stand. Workshoppen er en del af projektet ’Dit Danmark på film’, der har til formål at indsamle, digitalisere og formidle lokalhistoriske film.

Den ældre mands film er fra 1960’erne og rummer optagelser fra det lokale dyrskue i Brønderslev – en årligt tilbagevendende begivenhed, der samler hele byen. Han regner med, at filmene kan have interesse for andre i lokalområdet – og det har han ret i. 

Filmarkivar Katrine Madsbjerg undersøger, hvilken stand en af de gamle film er i. Foto: Rocco Peditto.

De to dyrskue-film er blevet valgt ud sammen med 36 andre lokalhistoriske film fra Brønderslev og Jammerbugt kommune efter en længere indsamlings- og udvælgelsesproces. Filmene er blevet sendt til rensning og digitalisering hos specialiserede medarbejdere i Filminstituttets arkiv i Glostrup, og nu er de lagt på streamingsitet ’Danmark på film’, hvor alle kan se dem.

Nogle af de 38 udvalgte film er lavet af professionelle fotografer, andre af amatører. Filmene spænder fra 1920’erne til 1990’erne og handler om alt fra badeturisme ved Jammerbugtens kendte samlingspunkter som Svinkløv Badehotel og Blokhusstrand over dyrskuer og opdyrkning af Vildmosen til royalt besøg i den livlige købstad Brønderslev. 

Se filmene i temaet 'Dit Danmark på film: Når lokalhistorie bliver til danmarkshistorie'

Redaktionen bag ’Danmark på film’ er løbende i dialog med de lokalarkiver og privatpersoner, der har indleveret filmene. Det er vigtigt, at filmene bliver beskrevet og formidlet ud fra de lokales viden og egne erindringer. Derudover opfordres alle, der kender til lokalhistorien i de to kommuner, til at bidrage med deres fortællinger i kommentarsporet ved filmene. 

"Vi har oplevet et kæmpe engagement fra vores frivillige," fortæller kulturkonsulent Ulla Tjell fra Jammerbugt Kommune. Foto: Rocco Peditto.

Kulturkonsulent i Jammerbugt Kommune, Ulla Tjell, har en central rolle i projektet. Hun fortæller, at Jammerbugts lokalhistoriske samråd og lokalhistoriske arkiver gennem flere år havde gjort opmærksom på problematikken omkring gamle film, som de havde liggende, men ikke kendte indholdet af. De var bekymrede for, om filmene gik til. Så da Jammerbugt Kommune blev kontaktet af Filminstituttet angående ’Dit Danmark på film’, var de straks med på ideen.

Om projektet ’Dit Danmark på film’

Filminstituttet har samarbejdet med lokalarkiver, biblioteker og kulturinstitutioner i de to nordjyske kommuner om at indsamle, digitalisere og formidle lokalhistoriske film fra egnen. Lokalarkiverne har været på jagt i kældre, på lofter og hos borgerne for at finde gamle filmruller, der ikke har været vist i årevis. ’Dit Danmark på film’ er et pilotprojekt, der har kørt i 2019-2020, og Filminstituttet håber på at kunne samarbejde med flere kommuner og lokale aktører om at udbrede lokalhistoriske film og fortællinger.

”Vi er heldige, at vi har fået mulighed for at få digitaliseret 20 film,” siger Ulla Tjell. ”Det har givet filmene nyt liv på flere måder. Rent fysisk og teknisk, ja, så overlever filmene, og det er jo en grundforudsætning. Desuden får filmene nyt liv, da vi nu reelt kan vise dem for vores borgere. Og vi ved, at det er noget, der har meget stor interesse. I Jammerbugt kommune og Jammerbugt Bibliotekerne har vi oplevet et kæmpe engagement fra vores frivillige. Lokalhistorisk Samråd har deltaget i workshops, møder og planlægning samt ikke mindst bidraget med deres viden om filmene og den lokale historie.

Udover de digitaliserede film har vi i Jammerbugt kommune fået et betydeligt vidensløft i forhold til gamle film, både teknisk og formidlingsmæssigt. Vi har været sammen med landets førende eksperter på dette felt, og de har generøst delt deres viden med os og fortalt og fortalt. Det har været utroligt spændende. Desuden har det givet os nye samarbejder, eksempelvis mellem de lokalhistoriske aktører og vores to biografer,” siger Ulla Tjell.

Filminstituttets medarbejdere, filmarkivar Katrine Madsbjerg og redaktør Lisbeth Richter Larsen, med de nordjyske film, der skal digitaliseres i filmarkivet i Glostrup. Foto: DFI

Katrine Sørensen, der er museumsformilder på Museum for Forsyning og Bæredygtighed i Dronninglund, supplerer:

"For mig er noget af det bedste ved denne proces det store kendskab, jeg har fået til de mindre byer i Brønderslev kommune. Filmene viser, hvordan Danmark har set ud, og hvor stor en forskel der er på dengang og nu, og de fortæller historier om fx landbrugets udvikling. Vi ser de gamle landbrugsmaskiner, og hvordan alle hjælper til for at få høsten i hus. Og vi oplever nysgerrigheden hos lokalbefolkningen, når en fremmed går igennem byen. Filmene gemmer den danske kulturarv, og derfor er de vigtige at viderebringe til den næste generation."

I februar åbnede en udstilling med de nydigitaliserede film i Brønderslev kommune. Foto: Rocco Peditto.

Fra Filminstituttets side håber man, at det i fremtiden bliver muligt at lave indsamlings- og digitaliseringsprojekter med flere kommuner rundt omkring i landet.

For mere information kontakt

Christine Bøge Lejre
Projektleder
Tlf. +45 3374 3457
christinebl@dfi.dk

Lisbeth Richter Larsen
Redaktør og projektleder
Tlf. +45 3374 3546
lisbethrl@dfi.dk

”Når Filminstituttet vælger at beskæftige sig med lokalhistoriske film, så er det i troen på, at filmene ikke kun fortæller noget om netop det område, de viser, men også er med til at beskrive en tidsperiode, erhverv og kultur i hele landet og dermed bidrager til danmarkshistorien. På den måde er vi netop hele Danmarks Filminstitut”, siger Filminstituttets vicedirektør Jakob Buhl Vestergaard.

En af de mange gamle filmdåser, filmene blev opbevaret i. Foto: Rocco Peditto.