Nyt på Filmcentralen

STREAMING. Hella Joof kommer med sine anbefalinger, og i seks nye film på Filmcentralen møder vi vidt forskellige personer – fra BZ'ere i 80'erne til bådflygtninge i nutidens Europa.

Hella Joof anbefaler

Månedens anbefaling kommer fra skuespiller og instruktør Hella Joof. Hun har kigget nærmere på Filmcentralens udbud af film og vælger at fremhæve forfatterportrættet "Inger Christensen – Cikaderne findes" (1998) af Jytte Rex.

"Det er en smuk portrætfilm. Rolige billeder og Inger Christensens kloge betragtninger om sit liv og sit forfatterskab. En total overensstemmelse mellem form og indhold. En filmskaber, som ikke larmer og overdøver sin hovedperson, men nænsomt og respektfuldt akkompagnerer hende," siger Hella Joof om filmen.

Se "Inger Christensen – Cikaderne findes"

Nyt tema: Film om besættelsen

det-gaelder-din-frihed

Filmhistoriker Lars-Martin Sørensens bog "Dansk film under nazismen" udkom 5. maj. I den anledning har Filmcentralen samlet et tema med film, der omtales i bogen, samt andre film om besættelselsestiden. Her er bl.a. klassikeren "Det gælder din frihed" af Theodor Christensen.

Nogle af filmene skildrer krigen og modstandskampen, andre tegner et billede af den almindelige danskers hverdag. De fleste er lavet under eller lige efter Besættelsen, nogle kigger tilbage på perioden mange år senere.

Se en oversigt over filmene i temaet Besættelsestidens film

Nye film på Filmcentralen / For alle

under-den-samme-himmel_450

Under den samme himmel

(2013. Instr. Ditte Haarløv Johnson)

Dokumentarfilmen går helt tæt på mennesker, som brændende længes efter en ny tilværelse væk fra det afrikanske kontinent - en tilværelse  i Europa. Filmen er optaget tre steder: I kystbyen Nouadhibou i det vestafrikanske land Mauretanien, i asylcentre i Siracusa på Sicilien og til slut i København, hvor filmens hovedpersoner søger lykken.

Ordet fanger

(2012. Instr. Helle Hansen)

Denne debatfilmen handler om retorikken i udlændingedebatten, som den har udviklet sig de sidste 25 år. Den rejser spørgsmål som: Hvornår ophører et menneske, der er født i Danmark, taler flydende dansk og har dansk pas og statsborgerskab, med at være vores medborger? Har ord konsekvenser?

Peaceforce

(2011. Instr. Peter Gornstein)

En kortfilm, der foregår i år 2032. Danmark er reduceret til et dystopisk landskab af murbrokker. Regionernerne er erstattet af militærzoner, hvor vold og uroligheder er en fast del af hverdagen for de patruljerende militærenheder. En ung, retskaffen soldat fra Peaceforce skal på sin første feltmission.

Nogle gange kommer vinteren om natten

(2011. Instr. Lærke Lauta)

En novellefilm om Nana, der er forfatter. I forbindelse med en bogmesse i Sverige indlogerer sig på et afsides liggende strandhotel. Det minder i foruroligende grad om det sted, hendes kommende roman udspiller sig. Nu begynder tanker og virkelighed at flette sig sammen.

Harry Belafonte – en kamp for ligeret

(2011. Instr. Susanne Rostock)

Ud over at være sanger og entertainer har Harry Belafonte også markeret sig som borgerrettighedsforkæmper og politisk aktivist. Portrætfilmen tegner et billede af både Belafonte og nyere amerikansk historie.

BZ

(2006. Instr. Helle Hansen)

BZ var 1980ernes ungdomsoprør og står stærkt i mange danskeres bevidsthed med spektakulære husbesættelser, aktioner og voldsomme konfrontationer med politiet. Dokumentarfilmen "BZ" fortæller historien om de unges oprør, set på 20 års afstand.

Nyhedsbrev

Vil du have flere nyheder fra Filmcentralen? I Filmcentralens nyhedsbrev får du løbende information om aktuelle film, nye temaer og interessante artikler. Nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange om måneden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet