Nyt site med historiske film fra Island

STREAMING. Nu har streamingsitet ’Danmark på film’ fået en selvstændig islandsk del: ’Ísland á filmu’ – ’Island på film’. Her kan man, helt gratis, se dokumentariske film og klip fra 1906-2010 – og træne sit islandske.

Det islandske filmarkiv Kvikmyndasafn Íslands og Det Danske Filminstitut har gennem det seneste år arbejdet sammen om at lægge en større samling af historiske dokumentarfilm fra Island på nettet. Filmene er fra perioden 1906-2010, og nu kan man se dem online. Den 28. april var der officiel åbning af streamingsitet ’Ísland á filmu’ i filmarkivet i Hafnarfjörður med besøg af kulturminister Lilja Dögg Alfreðsdóttir, taler og streaming på det store lærred.

Man kan se 280 filmklip fra hele landet, markeret med knappenåle på et interaktivt kort.

’Ísland á filmu’ er en ny, selvstændig portal på streamingsitet ’Danmark på film’. På begge sites kan man fremsøge klip via et interaktivt landkort. Alle filmene på ’Ísland á filmu’ stammer fra Kvikmyndasafn Íslands, som også har stået for digitalisering, filmbeskrivelser, emneord osv. Alle filmene er frit tilgængelige og gratis at se.

Se streamingsitet ’Ísland á filmu’ 

Filmene fra det islandske arkiv fortæller over 100 års islandsk historie i levende billeder. Ud over at man kan se bjergtagende natur med vulkaner, vandfald og gletsjere, giver filmene et indblik i islændingenes hverdag og festlige begivenheder, sport, kunst, fiskeri og meget mere. Filmene viser både det moderne Island og giver indtryk af de barske levevilkår i begyndelsen af forrige århundrede.

Der er imponerende ekspeditionsfilm på ’Ísland á filmu’. Foto: Stillbillede fra filmen 'Eldur i Heklu' (1947).

Islændingenes egne fortællinger

På ’Danmark på film’ har man gennem nogen tid kunnet se 12 historiske dokumentarfilm fra Island, samlet i temaet 'Funklende filmperler fra Island'. På den nye islandske portal ligger nu yderligere 33 historiske film fra øen i Nordatlanten. Den afgørende forskel er, at de 33 nydigitaliserede film er fotograferet og produceret af islændinge, mens de 12 film på ’Danmark på film’ er danskproduceret. Filmene på ’Ísland á filmu’ er dermed islændingenes egne fortællinger om Islands folk, natur og kultur.

Kulturminister Lilja Dögg Alfreðsdóttir holdt tale ved den officielle åbning af streamingsitet ’Ísland á filmu’ i det islandske filmarkiv i Hafnarfjörður. Foto: Kvikmyndasafn Íslands

Leder af det islandske filmarkiv Þóra Ingólfsdóttir fortæller, at samarbejdet med Filminstituttet om at formidle de historiske film har været vigtigt af flere årsager:

Foto: Stillbillede fra filmen 'Reykjavík vorra daga, seinni hluti' (1948)

”Nu får de islandske borgere adgang til arkivmateriale, som de aldrig før har set. Samarbejdet med Filminstituttet har givet os mulighed for at formidle filmene på en velfungerende måde, og det har åbnet et vindue til vores nationale filmarv. Vi har været heldige at kunne gøre brug af Filminstituttets streamingplatform, som man allerede har lagt mange ressourcer i at udvikle og gøre brugervenlig. 

Filminstituttet hjalp os også ved at gøre samarbejdet til et pilotprojekt. Det betød, at vores udgifter blev begrænset til vores eget arbejde med digitaliseringen og beskrivelserne af filmene. Vi kunne næppe have gennemført projektet, hvis vi selv skulle have afholdt alle udgifter. Sidst, men ikke mindst, har samarbejdet været en god lejlighed til at lære vores kolleger i Danmark bedre at kende. Det er vi meget glade og taknemmelige for.”

”Nu får de islandske borgere adgang til arkivmateriale, som de aldrig før har set."

- Þóra Ingólfsdóttir, leder af det islandske filmarkiv Kvikmyndasafn Íslands

Samarbejdet omkring de to streamingsites giver en enestående mulighed for, at brugere i Island og Danmark kan opleve Islands kulturhistorie set fra både dansk og islandsk perspektiv. Þóra Ingólfsdóttir mener, at dette kulturmøde er vigtigt. 

”Lige nu lever vi i en særlig periode, hvor der måske er lidt ekstra tid til at sætte sig og studere vores kulturhistorie, og hvordan vores fortid har påvirket os. Det er interessant for borgerne at se, hvordan man gjorde tingene i gamle dage, og hvordan for eksempel landbrug og sejlads foregik. Vi er sikre på, at streamingsitet bliver brugbart for lærere og for de elever, som skal undervises i islandsk kultur og historie.”

Stillbillede fra filmen 'Eldur i Heklu' (1947).

Også fra Filminstituttets side er der stor begejstring for samarbejdet med Island:

Ísland á filmu

Streamingsitet ’Ísland á filmu’ (’Island på film’) rummer 33 dokumentarfilm fra perioden 1906-2010. Filmene stammer fra det islandske filmarkiv Kvikmyndasafn Íslands. På et interaktivt kort kan man finde godt 280 klip fra hele Island. ’Ísland á filmu’ er en selvstændig platform på Filminstituttets streamingsite ’Danmark på film’.

”På Filminstituttet er vi glade for, at ’Danmark på film’ kan bruges på tværs af landegrænser, og vi håber, at det vil øge interessen for filmarv og kulturhistorie. Vi får med disse film fra det islandske filmarkiv et meget mere nuanceret billede af landet og dets kulturhistorie,” siger redaktør Lisbeth Richter Larsen fra afdelingen Arkiver & Digitalisering.

Næste skridt i arbejdet er, at alle filmene fra Island på ’Ísland á filmu’ og ’Danmark på film’ forsynes med handlingsbeskrivelser på både islandsk og dansk. 
 

For mere info kontakt

Kvikmyndasafn Íslands:
Þóra Ingólfsdóttir
thora@kvikmyndasafn.is

Filminstituttet / Arkiver & Digitalisering:
Lisbeth Richter Larsen
lisbethrl@dfi.dk

Foto: Stillbillede fra filmen 'Reykjavík vorra daga, seinni hluti' (1948)