Nytårstaler fra folket

PUBLIC SERVICE. I "Folkets Nytårstale" præsenterer 30 almindelige danskere på tværs af alder og samfundslag deres tilbageblik på 2012. Talerne kan ses på dk4 i december og på YouTube.

Nytårstalen er en tradition for de fleste danskere. Bag et skrivebord ser Dronningen eller statsministeren tilbage på det forgangne år og frem mod det nye i direkte tale til kameraet. I samme format har dk4 bedt 30 almindelige danskere om at give deres personlige bud på årets nytårstale.

I "Folkets Nytårstale" ses vidt forskellige danskeres syn på og refleksioner over det forgangne år. Talerne skildrer personlige op- og nedture i lyset af kulturelle, sociale og politiske begivenheder, som samlet bliver en krønike over danskernes 2012. Emnerne spænder bredt fra de første homoseksuelle kirkevielser til asylansøgere og organdonation. Talerne varer 5 minutter hver og er optaget i de medvirkendes hjem – ved det samme skrivebord.

"Folkets Nytårstale" er produceret af Copenhagen Film & TV for dk4 med støtte fra Det Danske Filminstituts Public Service Pulje.

I indstillingen til støttepuljen kaldes projektet et originalt, stærkt og mangfoldigt portræt af Danmark. Claus Ladegård fra Det Danske Filminstitut vurderer, at de medvirkendes personlige engagement vil tilføre sammenhæng og gøre talerne vedkommende, "Serien kan blive et stykke levende historieskrivning, der sætter fokus på de spørgsmål, som optager os som befolkning, og på den måde har serien et stort betydningsmæssigt potentiale."

Nytårstalerne sendes på dk4 hver dag frem til jul og den 31. december i en sammenklippet version på over to timer. Talerne er tilgængelige på YouTube.