Odense festival satser på unge filmtalenter

FESTIVAL Talent Camp Odense ruller for tredje år i træk den røde løber ud for en gruppe uprøvede filmmagere. De unge talenter skal se film og møde erfarne branchefolk – men først og fremmest skal de noget så elementært som at tale. Tale om film.

30 filmtalenter fra Norden, der alle er mellem 18 og 25, har i denne unge indlogeret sig i Odense.

"Det er talenterne, der skal være i fokus, for det er nu engang dem, der skaber fremtidens branche."

De er en del af Odense Filmværksteds talentlejr Talent Camp Odense, som foregår under OFF10, og skal deltage i seminarer og intensive workshops, hvor nøgleordene er manuskript-pitching, holdarbejde og networking.

Fakta

Om Talent Camp

Konceptet bag Talent Camp opstod for otte år siden, da Berlinalen i Tyskland ønskede at inddrage unge og uprøvede filmmagere i festivalens program. Festivalens leder, Dieter Kosslick, udtalte sidste år, at han nu anså Talent Camp for den vigtigste del af festivalen. I 2005 oprettede OFF Talent Camp Odense, og det samme har Buenos Aires, Durban og mange andre festival-byer overalt i verden gjort.

www.talentcampodense.dk

Andre workshops og konkurrencer i Odense

PlayOFF

Uanset alder, nationalitet eller uddannelse kan alle deltage i PlayOFF, der sætter kreativiteten og den visuelle fortælleevne på prøve. På 48 timer skal deltageren lave en film, der ikke er bundet af hverken tema, location eller genre. Formen er fri udover en maksimallængde på tre minutter. Resultatet af de mange deltageres produktioner kan ses på YouTube.

www.filmfestival.dk/playoff/alt-om-playoff

Lommefilm

Det københavnsk-århusianske produktionsselskab Lommefilm arbejder udelukkende med film optaget på mobiltelefoner. På OFF åbner de i år en workshop, hvor folkeskoleklasser fra Fyn får mulighed for at lave film lavet på deres egen mobiltelefon.

www.lommefilm.dk  

Pitch me baby

Filminstruktører, manuskriptforfattere og unge uprøvede filmmagere får i år muligheden for at møde op med deres igen idé til et manuskript – og vinde 50.000 kroner. De 10 bedste idéer pitches on-stage og temaet er ”Danmark og Verden”. Konkurrencen er en del af OFF Screen og finder sted onsdag den 25. august klokken 13.00.

www.filmfestival.dk/pitch-me-baby

En række professionelle filmfolk står desuden klar til at hjælpe de unge i gang med at udvikle de manuskripter, de selv har forberedt til lejren. Det seks dage lange og tætpakkede program skal skabe det bedst mulige afsæt for filmspirerne, så de er klar til at sætte deres eget kreative aftryk på fremtidens filmbranche.

De unge viser vejen

Odense Filmværksteds direktør, Jane Roneklint, der står for Talent Camp Odense, blev oprindeligt inspireret af Berlinale Talent Campus: "Berlinalens direktør gik sidste år ud og sagde, at uden Talent Campus ville der ikke være nogen Berlinale – så vigtig er talentlejren for dem. Det er det samme udgangspunkt, vi arbejder efter: Det er talenterne, der skal være i fokus, for det er nu engang dem, der skaber fremtidens branche, og i Odense vil vi gerne gå forrest, når det handler om at hjælpe de unge videre," siger Jane Roneklint om talentlejren.

Vigtig dialog

Prami Larsen, leder af Filmværkstedet/DFI, har fulgt udviklingen af Talent Camp Odense de seneste år. Han har set, hvordan det har gavnet de unge filmspirer at tale om film og komme med konstruktiv kritik.:

"Efter at være blevet inspireret af dagens mange seminarer og filmvisninger sidder de unge hele natten og taler videre om deres idéer, og det er guld værd. De opnår vitale evner til at samarbejde, diskutere og fordybe sig. Man er jo oftest mange om et filmprojekt, og derfor er det helt essentielt, at man kan tale om det og forstå hinanden. Det er evner, man ikke får, hvis man sidder alene derhjemme og prøver at lave film. Man skal ud og møde andre og tale højt om sine ideer. Her kommer Talent Camp ind i billedet."

OFF vil ikke være et museum

Festivalens kunstneriske leder, Mikkel Munch-Fals, mener, at alle festivaler bør fokusere på de unge, uprøvede talenter.

"Filmfestivaler bør ikke kun være en fremvisning af det, der ér lavet. Det, som jeg synes, er rigtig spændende ved festivaler, er det ikke-statistiske, det som sker lige-nu-og-her. Det er de unge talenter, som er i gang med at udvikle sig og blive de næste store kunstnere i branchen. Det giver liv på festivalen, og det sikrer, at der aldrig kommer støv på biografsæderne. OFF bliver aldrig et museum, så længe der foregår noget som Talent Camp."