Omar Shargawi får Nordisk Film Prisen

HÆDER. Omar Shargawi modtog onsdag aften Nordisk Film Prisen sammen med 106.000 kr. ved åbningen af CPH PIX.

Dansk-palæstinensiske Omar Shargawi debuterede  i 2008 med spillefilmen "Gå med fred, Jamil" og har siden stået bag to dokumentarfilm: "Fra Haifa til Nørrebro" fra 2009 om sin egen rejse fra Palæstina til Danmark – og sidste års "½ Revolution" om sin egen indblanding i Det Arabiske Forår. "½ Revolution" deltog i hovedkonkurrencen for internationale dokumentarfilm på Sundance Film Festival tidligere på året.

Thomas Heinesen, prisudvalgsformand og direktør for produktion og udvikling i Nordisk Film, sagde i motivationstalen:

"Omar Shargawi har ikke en formel filmbaggrund, og måske derfor tør han se stort på konventionerne, når han laver sine film. Han er ikke bange for at skabe billeder, der er insisterende i deres udtryk, og film som på én gang er både moderne og klassiske – med enkle og universelle temaer."

Omar Shargawi var i Cairo for at forberede en film om gadebørn, da omvæltningerne skyllede ind over landet.

"Det hele skete meget hurtigt. Vi startede bare som tilskuere til en demonstration, og pludselig var vi midt i revolutionen," fortalte Omar Shargawi i et interview i forbindelse med åbningen af Nordisk Panorama 2011.

Læs interview "Fra ungdomsfilm til revolution"

Om Nordisk Film Prisen

Nordisk Film Prisen blev stiftet i 1996 af Nordisk Film Fonden, som er en del af Egmont Fonden og desuden den største private fond med det formål at støtte og bevare dansk film og tv, kunstnerisk og teknisk.

Nordisk Film Prisen uddeles årligt for en ekstraordinær indsats inden for dansk film eller tv.

Nordisk Film Prisen bliver hvert år uddelt af Nordisk Film Fonden. Udover hæderen består prisen af et pengebeløb svarende til Nordisk Films alder gange 1000 kr. – i år altså 106.000 kr.

Da Nordisk Film Prisen i går blev uddelt i forbindelse med åbningen af filmfestivalen CPH PIX i Dagmar var det 16. gang, prisen blev uddelt.