Omskæring og abort – dokumentarer på DR2

Tirsdag aften viser DR2 to stærke danske dokumentarfilm: "Mig og jøderiet", om sammenstødet mellem jødisk og kristen kultur, og "Kampen, kirken og den farlige abort", om abortlovgivningen i Nicaragua.

To kulturer, både og – hverken eller? Den danske og jødiske filminstruktør Ulrik Gutkin ramte kulturkonflikten med 100 kilometer i timen, da han og kæresten Signe fik et drengebarn.

I generationer, måske i tusinder af år, er drengebørnene i Ulriks familie blevet omskåret. Så det skulle sønnen Felix jo også. Mener Ulrik. For Signe derimod er omskæring et middelalderligt ritual, som hun ikke ønsker at udsætte sin søn for.

Fin og underfundig

"Mig og jøderiet" får fine ord med fra anmelderne. Nikolaj Mangurten Lassen fra Weekendavisen kalder filmen "en fin og underfundig undersøgelse af det moderne menneskes kvaler i jagten på identitet" og mener, at filmen stiller "spørgsmål som er spændende at tænke over, hvad enten man er sort, hvid, gul eller lilla, jøde, muslim, kristen eller asatroende."

I Information roser Lars Movin filmen for at ramme "en balance mellem finurlig lethed og en undertone af alvor og tvivl."

"Ved hjælp af humor, i kombination med nogle relativt enkle filmiske greb, er det lykkedes at hæve materialet op til et charmerende og vedkommende værk om en problematik, som kommer til at vedrøre stadig flere mennesker, efterhånden som det flerkulturelle lister sig ind i dagligstuen og videre ind i sovekammeret," skriver Movin.

Fakta

Undervisningsmateriale

Etisk Forum for Unge (under Det Etiske Råd), anbefaler at anvende "Mig og jøderiet" til undervisning for de ældste folkeskoleklasser og gymnasiet sammen med rådets undervisningsmateriale "Mærker for livet". Undervisningsmateriale kan findes på filmens hjemmeside. Se mere på Etisk forum for Unge.

"Mig og jøderiet" er instrueret af Ulrik Gutkin og produceret af Casper Høyberg for Copenhagen Film Company med støtte fra Det Danske Filminstitut og DR.

"Kampen, kirken og den farlige abort (originaltitel "Murder") er instrueret af Andreas Johnsen og produceret for DR af Pausefilm. Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut. 
 

"Mig og jøderiet" bliver vist i Dokumania tirsdag den 15. december kl. 21.35 på DR2.

Abort med livet på spil

DR2 fortsætter dokumentaraftenen med Andreas Johnsens "Kampen, kirken og den farlige abort".

I 2006 gennemførte parlamentet i Nicaragua en lovstramning, som betyder, at alle former for abort kan sende den aborterende kvinde og de involverede læger i fængsel i otte år. En stramning, der blev til som følge af præsident Daniel Ortegas forudgående samarbejde med den katolske kirke for at sikre ham stemmer blandt landets troende.

Den danske instruktør Andreas Johnsen giver med sin dokumentarfilm et rystende indblik i lovens menneskelige omkostninger. Filmen følger en kvindelig abortlæge, som sætter livet på spil for at hjælpe fattige kvinder og unge piger, der enten er blevet gravide efter en voldtægt eller risikerer at dø, hvis de gennemfører deres graviditet.

"Kampen, kirken og den farlige abort" bliver vist tirsdag den 15. december kl. 23.10 på DR2.