Ordløst komponistportræt

PREMIERE. Michael Madsen tegner i "Niels Rønsholdt" et portræt af komponisten Niels Rønsholdt uden brug af ord. Stumfilmen, der har premiere den 25. september i Cinemateket, bliver akkompagneret af Rønsholdts egen musik spillet live af kunst- og musikensemblet SCENATET.

Michael Madsens "Niels Rønsholdt" er et storbyportræt af en ung komponist på arbejde – fortalt uden et ord. Et kamera fastspændt på Niels Rønsholdt selv følger hans færden i lufthavne, koncertsale, på gaden og i privaten – og dokumenterer komponistens arbejde i verdens kunstmetropoler, London, New York, Berlin og Washington.

Ambitionen med filmen er at forkorte vejen til det abstrakte og svært tilgængelige værk, idet man ikke blot følger Niels Rønsholdt på arbejde som komponist, men også træder ind i privatsfæren. Selvom han fik en række anvisninger til, hvordan han skulle gribe projektet an, er det i høj grad hans egne fortolkninger, der præger filmen.  

"Jeg synes, det er herligt, at Niels netop ikke er trænet som fotograf men blot har filmet, hvad han selv synes er interessant. På den måde bliver filmen hans musik fortolket som billedsekvenser," siger Michael Madsen, der selv finder stor inspiration i musikken.

"Det er mit indtryk, at selve det at undersøge i sig selv er en kvalitet indenfor moderne kompositionsmusik. Og det kræver efter min mening et vældigt mod. Niels' musik søger på en måde, som jeg beundrer, fordi den finder sted i for mig nye landskaber – i mig selv."

Om at lave portrættet som stumfilm, forklarer Michael Madsen:

"Film er jo først og fremmest billeder, og det hjælper vældigt, når ordene tages bort. Derudover må det være oplagt, at et komponistportræt må være i form af en stumfilm, hvor man selv kan danne sig et billede af komponisten."

Visningen af "Niels Rønsholdt" vil dog ikke gå lydløst hen. Til premieren i Cinemateket den 25. september vil kunst- og musikensemblet SCENATET fremføre Niels Rønsholdts egen musik live.

Tid: Onsdag den 25. september kl. 21.00
Sted: Cinemateket

Læs mere og bestil billetter