Oscar – hvem, hvor og hvornår

OSCAR. Hvem er i Los Angeles? Og hvor og hvornår kan man se de danske film og Oscar-festlighederne?

Så går det snart løs. Natten mellem den 2. og 3. marts er der Oscar-fest.

Danske film er nomineret i tre kategorier: Thomas Vinterbergs "Jagten" som Danmarks officielle deltager i kategorien Foreign Language Film, Joshua Oppenheimers "The Act of Killing" i kategorien dokumentarfilm og Anders Walters "Helium" i kategorien live-action-kortfilm.

Der er allerede vildt gang i gætterierne om hvilke film, der løber af med statuetterne, og tegnene peger både i retning af, at en eller flere af de danske film kan gå hen og vinde, og i retning af det modsatte. Når der gættes på en vinder af Foreign Language Film-konkurrencen, er der næppe meget hold i spådommene, for i den kategori er der i år sket en radikal forandring. For at kunne vælge en Foreign Language Film skulle medlemmerne tidligere møde op ved særlige filmvisninger. I år ville mange flere kunne stemme, for reglerne er ændret, så Akademiet nu sender alle de nominerede film i den kategori ud til medlemmerne på dvd.

Danskere til Oscar-fest

Med tre film nomineret er der et større udryk af danskere på vej mod Hollywood.

Fra "Jagten" er Thomas Vinterberg, Mads Mikkelsen, manusforfatter Tobias Lindholm, producerne Sisse Graum Jørgensen og Morten Kaufmann samt Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen til stede.

Se hvilke spillefilm "Jagten" er oppe imod 

"The Act of Killing" er repræsenteret af Joshua Oppenheimer, klipper Janus Billeskov Jansen, fotograf Carlos Arangos de Montis og producerne Signe Byrge Sørensen og Anne Köhncke.

Se hvilke dokumentarfilm "The Act of Killing" er oppe imod

"Helium" stiller op med Anders Walter, skuespillerne Casper Crump og Marijana Jankovic, fotograf Rasmus Heise, komponist Rasmus Walter og producenterne Kim Magnusson og Tivi Magnusson.

Se hvilke kortfilm "Helium" er oppe imod

Kulturminister Marianne Jelved deltager ligeledes sammen med departementschef Marie Hansen, ministersekretær Anne Kirkegaard, souschef ved den danske ambassade Susanne Shine, den danske konsul i Los Angeles Torben Aaskov, og fra Det Danske Filminstitut områdedirektør for Publikum og Formidling Steffen Andersen-Møller og festivalkonsulent Lizette Gram Mygind.

Dansk presse er stærkt repræsenteret fra tv-stationer, radio, dagspresse og ugeblade.

Kulturministeren og Det Danske Filminstitut vil lørdag være værter for en dansk presse-reception på Hotel Sunset Marquis med deltagerne fra de tre film. Samme dag uddeles der også priser ved The Independent Spirit Awards, hvor både "Jagten" og "The Act of Killing" er nomineret.

Søndag gør holdene sig klar til Oscar-festen, som indledes kl. 17 Los Angeles-tid og varer fem timer. I Danmark svarer det til start kl. 2 natten mellem søndag og mandag.

Oscar-dækning og -film i Danmark

Oscar-uddelingen vises direkte på TV 2 fra søndag kl. 23, og mange danske biografer i større og mindre byer inviterer også til Oscar-fest hele natten.

"The Act of Killing" har tv-premiere på DR K lørdag kl. 20.55, og fra mandag er filmen tilgængelig til undervisningsbrug på filmcentralen.dk.

Grand Teatret i København viser de tre film ved matinévisninger kl. 9.30 i dagene op til begivenhederne. Det foregår fra torsdag den 27. februar til søndag den 2. marts.

Cinemateket præsenterer de fem Oscar-nominerede kortfilm i kategorien live-action fredag den 28. februar kl. 19.15 og igen onsdag den 5. marts kl. 21.30.

Tags: Oscar 2014