Oscar-kapløbet skudt i gang

Tre danske film er i dag blevet shortlistet til kapløbet om at blive dansk Oscar-kandidat i kategorien Best Foreign Language Film. De tre film er "En kongelig affære", "Den skaldede frisør" og "Marie Krøyer".

Susanne Biers "Hævnen" vandt i 2011 en Oscar i kategorien Best Foreign Language Film, efter at instruktørens "Efter brylluppet" fire år tidligere havde opnået en nominering. I år nåede Ole Christian Madsens "Superclassico" helt frem blandt de ni shortlistede film. I dag kom så første fingerpeg om hvilken film, der i det kommende halvår kan blive den danske deltager i kampen om den fornemme pris.

I Danmark er det en komité bestående af syv repræsentanter for den danske filmbranche og Filminstituttet, der afgør hvilken film, der indstilles til kampen om en Oscar-nominering. Komitéen mødtes i dag og blev enig om en shortliste på tre film: Nikolaj Arcels "En kongelig affære", Susanne Biers "Den skaldede frisør" og Bille Augusts "Marie Krøyer".

Komité-medlemmerne går nu i tænkeboks, inden de samles tirsdag den 18. september (Red.: Datoen er flyttet til fredag den 21. september) for at beslutte hvilken film, de tror på har en chance hos det Amerikanske Filmakademis medlemmer.

"Det har været et bemærkelsesværdigt år for dansk film. Ved årets store festivaler har dansk film markeret sig med film og priser: Sundance, Berlin, Cannes, og vi har senest fået to flotte placeringer i programmet på Venedigs festival og fem på Torontos," siger direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, der er formand for komitéen.

"Det har ikke været et nemt valg denne gang. Den danske komité har haft mange gode og kvalificerede film at vælge mellem. Resultatet er tre film med stort internationalt potentiale. Nikolaj Arcels "En kongelig affære", der i Berlins hovedkonkurrence vandt både en skuespiller- og en manuskriptpris og siden har klaret sig flot i biograferne i Storbritannien og Australien. Oscar-vinder Susanne Biers "Den skaldede frisør", som sensommerens festivaler i Venedig og Toronto for nylig har udvalgt til deres program. Og "Marie Krøyer", den tidligere Oscar-vinder Bille Augusts første danske film i 25 år. Det er tre stærke instruktører, der alle har bevist, at de kan gøre sig på de helt store internationale scener."

Den danske komité og Oscar-reglerne

Komitéen er nedsat af Det Danske Filminstitut og filmbranchens organisationer. På dagens møde deltog formanden Henrik Bo Nielsen, Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Kim Pedersen fra Danske Biografer, Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører og Steffen Andersen-Møller fra Det Danske Filminstitut.

Hvert land kan indstille netop en film til nominering i kategorien. Filmene vurderes derefter af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der endeligt nominerer fem film. Nomineringerne offentliggøres tirsdag den 15. januar, og selve Oscar-kåringen finder sted søndag den 24. februar.

Akademiets regler kræver, at den indstillede film har haft biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2011 til 30. september 2012, at den er produceret uden for USA og med et andet sprog end engelsk som det væsentligste sprog.

Lidt historie om Foreign Language Oscar

Hvert år indstiller knap 70 filmproducerende lande en film til at deltage i kapløbet om en Oscar for Best Foreign Language Film.

Den fornemme pris er siden indstiftelsen i 1947 gået 52 gange til en europæisk film, seks gange til en asiatisk film, tre gange til en film fra Afrika, og tre gange til en fra det amerikanske kontinent. Danmark har haft en film nomineret otte gange.

Den første dansker, der modtog en Oscar var Max Rée. Han skabte kostumer til tidens store stjerner, bl.a. Greta Garbo, Lillian Gish og Gloria Swanson, medvirkede på mere end 150 amerikanske film og modtog i 1931 en Oscar for scenografien til westernfilmen "Cimarron".

I 1956 blev vi nomineret første gang med Erik Ballings "Qivitoq", tre år senere i 1959 med Astrid Henning-Jensens "Paw" og igen i 1961 med Bent Christensens "Harry og kammertjeneren".

Der skulle gå 26 år, før Gabriel Axels "Babettes gæstebud" ikke blot modtog en nominering i 1987, men også som første danske film vandt prisen. Året efter var der endnu en Oscar, denne gang til Bille Augusts "Pelle Erobreren". Da Kaspar Rostrups "Dansen med Regitze" det følgende år opnåede en nominering, blev Danmark imidlertid forbigået.

Der gik yderligere 17 år, inden Danmark igen blev nomineret i 2006 med Susanne Biers "Efter brylluppet". Det lykkedes dog først Danmark at erobre den eftertragtede statuette igen med Biers "Hævnen" ved Oscar-uddelingen i 2011. Senest nåede Ole Christian Madsens "Superclassico" helt frem blandt de ni sidste shortlistede film.

List of Academy Award winners and nominees for Best Foreign Language Film (Wikipedia)
Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscar-uddeling)

Tags: