Overblik: Dansk film på Berlinalen

BERLIN. ’Den skyldige’-instruktør Gustav Möllers nye fængselsdrama ’Vogter’ er udtaget til Berlin Film Festivals hovedkonkurrence, mens Birgitte Stærmoses ’Afterwar’ om efterdønningerne af Kosovokrigen er udtaget til festivalens Panorama-program, hvor også to danske koproduktioner vises. Vi giver dig her et overblik over den danske tilstedeværelse på årets Berlinale.

*Udgivet 22. januar. Opdateret 13. februar*. Der er flot dansk tilstedeværelse på dette års Berlin Film Festival, også kaldtes Berlinalen, hvor to danske film har verdenspremiere, ligesom to danske koproduktioner er at finde i det prestigefyldte festivalprogram.

”Det er en flot international bedrift at komme igennem nåleøjet til Berlinalen, der betragtes som Europas største publikumsfestival. Berlinalen er en utrolig vigtig platform, da den har stor international pressebevågenhed, og festivalens tilknyttede European Film Market tiltrækker filmkøbere fra hele verden.” udtaler Filminstituttets festivalkonsulent for spillefilm, Lizette Gram Mygind.

Vogter af Gustav Möller

I ’Vogter’ bliver den idealistiske fængselsbetjent Eva, spillet af Sidse Babett Knudsen, fanget i sit livs dilemma, da en ung mand fra hendes fortid bliver anbragt i det fængsel, hvor hun arbejder. Uden at afsløre sin hemmelighed beder Eva derfor om at blive flyttet til den unge mands afdeling, der er den hårdeste og mest voldelige i fængslet. Det sætter gang i en uforudsigelig fortælling, hvor Evas ageren udfordrer både hendes moral og hendes fremtid. Filmen har verdenspremiere 22. februar kl. 22.00 i Berlinale Palast. 

Vogter’ er instruktør Gustav Möllers opfølger til sin prisvindende og anmelderroste debut-spillefilm ’Den skyldige’ fra 2018, som vandt publikumsprisen for internationale spillefilm på Sundance Film Festival, hvor den havde verdenspremiere. ’Vogter’ er skrevet af Gustav Möller og Emil Nygaard Albertsen og produceret af Lina Flint for Nordisk Film med støtte fra Filminstituttet. ’Vogter’ får dansk biografpremiere ved Nordisk Film Distribution til efteråret. 

Afterwar af Birgitte Stærmose

Det danske Berlinale lineup 2024.

Birgitte Stærmoses ‘Afterwar’ åbner med grynede billeder fra Kosovo i 1999. Et dystert kapitel i Europas moderne historie er ved at rinde ud. Efter krigen sælger børnene jordnødder og cigaretter på gader og barer i Pristina. I et cinematisk vidnesbyrd filmet over 15 år bliver de voksne for øjnene af os. 'Afterwar' bevæger sig mellem rå realisme, iscenesættelse og en eksistentiel refleksion over enhver krigs lange efterveer.

'Afterwar’ vises i festivalens Panorama-program for mere eksperimenterende film fra hele verden og er desuden nomineret til den prestigefyldte Berlinale Documentary Award, hvor festivalens kunstneriske leder, Carlo Chatrian, har nomineret 20 dokumentarer fra festivalens forskellige sektioner til at dyste om den prestigefyldte pris. 'Afterwar' har verdenspremiere 19. februar kl. 16.30 i International. 

Birgitte Stærmose er instruktør af flere prisvindende kort- og spillefilm. Hendes kortfilm ’Ønskebørn’ (2009) er forløberen til ’Afterwar’ og fik international premiere på Berlinalen i 2010, hvor den fik en special mention. I de seneste fem år har Stærmose arbejdet som hovedinstruktør på internationale dramaserier for HBO, Starz og Netflix. Hendes seneste spillefilm ’Camino’ var afslutningsfilm på Göteborg International Filmfestival (2023) og blev vist i udvalgte biografer og på Viaplay fra april 2023.  'Afterwar' er produceret af Lise Lense-Møller for Magic Hour Films med støtte fra Filminstituttet. Filmen vil vises på årets CPH: DOX i PARA:fiktions-programmet og får senere i år biografpremiere.

To danske koproduktioner i Panorama

Udover ’Afterwar’ er to danske minor-koproduktioner også udtaget til Panorama-programmet: Panoramas åbningsfilm er svensk-georgiske Levan Akins drama ’Crossing’, der er en koproduktion mellem Sverige, Danmark, Frankrig og Tyrkiet. Akin stod i 2019 bag det anmelderroste coming of age-dansedrama ’i morgen danser vi’ om en homoseksuel, georgisk danser. ’Crossing’ er koproduceret af danske Katja Adomeit for Adomeit Film med minorstøtte fra Filminstituttet og får biografpremiere ved Reel Pictures i 2024.

Kontakt

Lizette Gram Mygind
Festivalkonsulent, spillefilm
Tlf. +45 2482 3758
lizetteg@dfi.dk

Den kinesisk/danske 'Brief History of a Family', instrueret af Jiajie Lin, er også at finde i Panorama-programmet. Filmen handler om en kinesisk middelklassefamilie, hvis skæbne bliver flettet sammen med deres eneste søns gådefulde nye ven. Usagte hemmeligheder, uindfriede forventninger og uforløste følelser kommer pludselig under mikroskop. 'Brief History of a Family' er koproduceret af danske Rikke Tambo for Tambo Film med minorstøtte fra Filminstituttet. Øst for Paradis lancerer filmen i de danske biografer den 11. april 2024. 

Danskere i Berlin og spilletider

Der er mange danske filmfolk på Berlinalen i år. Se hele listen her. Desuden vil Det Danske Filminstituts Internationale afdeling vil være tilstede på European Film Market i Gropius Bau, som en del af Scandinavian Films-standen for at promovere dansk film og afholde festivalmøder med filmfestivaler fra hele verden. 

'Vogter' vises på følgende tidspunkter i Berlin:

 • 21.02.2024    19:30    CinemaxX 1 - 4 (Press Screening)
 • 21.02.2024    21:45    CinemaxX 1 - 4 (Press Screening)
 • 22.02.2024    16:00    Press centre HYATT (Photocall followed by Press Conference) 
 • 22.02.2024    22:00    Berlinale Palast (World Premiere)
 • 23.02.2024    09:30    Verti Music Hall 
 • 23.02.2024    13:00    HKW 1 - Miriam Makeba Auditorium 
 • 24.02.2024    19:00    Verti Music Hall 
 • 25.02.2024    21:45    Verti Music Hall 

'Afterwar' vises på følgende tidspunkter i Berlin:

 • 19.02.2024    16:30    International (World premiere) 
 • 20.02.2024    21:30    Cubix 8     
 • 21.02.2024    12:45    Cubix 5     
 • 22.02.2024    22:00    Zoo Palast 2     
 • 24.02.2024    18:45    Cubix 5    

Danske film på European Film Market

 • Den grænseløse (Boundless) / Ole Christian Madsen / Nordisk Film / Sales: TrustNordisk
 • For evigt (Eternal) / Ulaa Salim / Hyæne Film / Sales: New Europe Film Sales
 • Kingmaker / Mikkel Serup / Meta Film / Sales: ReInvent Studio
 • Oxen (EFM Market Selects) / Jannik Johansen (director) / Mai Brostrøm & Peter Thorsboe (creators) / SF Studios / Sales: ReInvent Studio
 • Rom (When in Rome) / Niclas Bendixen / Motor Production / Sales: ReInvent Studio
 • Synkefri (Unsinkeable) / Christian Andersen / Wasabi Film / Sales: Picture Tree International

Om Berlin International Film Festival

Berlin International Film Festival, også kaldt Berlinalen, er en af de vigtigste filmfestivaler i verden og har eksisteret siden 1951. Hovedprisen på festivalen er Guldbjørnen:  Én for bedste spillefilm, én for bedste kortfilm og én som hæderspris. De øvrige priser udgøres af Sølvbjørne.

Med et program på over 400 film, og mere end 4.000 besøgende journalister og 20.000 besøgende filmprofessionelle fra over 130 lande er festivalen en central brik i at opnå international finansiering og distribution.