Polske illusioner på Hot Docs

FESTIVAL. Jacob Dammas og Helge Renner har instrueret en dokumentarfilm om kontrasten mellem fortidens nostalgi og fremtidens forventninger i en lille polsk ferieby. "Polish Illusions" er netop blevet udtaget til den canadiske dokumentarfilmfestival Hot Docs.

Jeg har dejligt barnlige forventninger i ordenes bedste forstand, for det er en verdenspremiere, hvor filmen vil møde et publikum for første gang," siger instruktør Jacob Dammas oven på nyheden om, at hans dokumentarfilm "Polish Illusions" er udtaget til dokumentarfilmfestivalen Hot Docs, som afholdes fra den 26. april til den 6. maj i Toronto.

"Polish Illusions" er en tragikomisk fortælling om gamle og nye tider, som lever side om side i den lille polske ferieby Darlowo ved Østersøkysten. Filmen er fortalt gennem tre indbyggeres historie; en amerikansk pilot og tilflytter som leder efter en kvindelig livsledsager, en ung lokal beundrer af USA der hjælper ham, og en aldrende, stædig tryllekunstner som nægter at opgive sin karriere på trods af, at hans scene i byens kulturhus er blevet overtaget af en ny direktør med andre planer.

Vende blikket den anden vej

Jacob Dammas er født og opvokset i København som søn af polske politiske flygtninge. Han er uddannet i Kommunikation på Roskilde Universitetscenter og har taget filmkursus på Andrzej Wajda Filmskolen i Warszawa og har siden 2005 boet og arbejdet i København og Warszawa som uafhængig filminstruktør og -producer. Han er medstifter af Graniza, et netværk af unge filminstruktører og produktionsselskaber baseret i København, Berlin og Warszawa.

Polen har i de sidste par år haft stor betydning for Jacob Dammas' professionelle liv. Ambitionen med "Polish Illusions" var i første omgang at lave en film, der fortalte en anden historie om øst-udvidelsen af EU, end den medierne fortalte om, hvor tusindvis af polske håndværkere skulle stå klar til at presse de danske håndværkere ud af arbejdsmarkedet på billigere løn og længere arbejdstider. Han ønskede at vende blikket den anden vej mod en dansk entreprenør, der var i gang med at bygge en dansk sommerhuskoloni i Polen.

"Desværre blev det projekt forhindret af en besværlig byggeproces. Jeg valgte derfor sammen med den tyske koinstruktør og -producer Helge Renner at udvide fokus til 'de nye tider som bankede på døren' i den lille polske ferieby Darlowo," fortæller Jacob Dammas.

Det er anden gang en af Jacob Dammas' film bliver vist på Hot Docs. I 2008 blev "Kredens", som på polsk betyder skænk, vist i konkurrencen for korte dokumentarfilm op til 30 minutter.

"Polish Illusions” (arbejdstitel) er en dansk-polsk-tysk-fransk koproduktion, som er blevet til med støtte fra Filmværkstedet. Filmen er udtaget til World Showcase-programmet på Hot Docs 2012. 6 andre danske dokumentarfilm og to koproduktioner er også udtaget til festivalen.