Premiere: Det hvide bånd

Michael Hanekes Guldpalme-vinder fra 2009, "Det hvide bånd", får premiere i biografer landet over den 14. januar.

Filmen finder sted i en tysk landsby i tiden umiddelbart inden Første Verdenskrig. Patriarkatet råder og udøver en diskret men effektiv terror. Titlen refererer til de hvide bånd, der snøres om overarmene på landsbyens børn, der formanes om den rette tro – så de kan udvikle sig til individer af samme autoritære støbning, som deres forskruede forældre.

Østrigske Michael Haneke (f. 1942) er kendt for skildringer af en hård verden, hvor samfundet har spillet fallit. Han fik sit store gennembrud med filmen "Pianisten" (Le Pianiste) i 2001, som vandt tre priser i Cannes samme år. Med "Det hvide bånd" (2009) gjorde han sig endnu en gang bemærket i Cannes, hvor han vandt De Gyldne Palmer og FIPRESCI-prisen. Filmen vandt ligeledes tre hovedpriser ved European Film Awards: Bedste Film, Bedste instruktør og Bedste manuskriptforfatter. Den er desuden nomineret til en Golden Globe og kørt i stilling til en Oscar.

Anmeldelser

Berlingske Tidende: 6 stjerner

Jyllands-Posten: 5 stjerner

Politiken: 5 hjerter

Ekstra Bladet: 6 stjerner

Kristeligt Dagblad: 6 stjerner

MetroXpress/Cinemazone: 6 stjerner

DR Filmland: 6 pile

Ekko: 5 stjerner

Filmen har premiere den 14. januar i fire danske biografer. Dagmar og Grand i København, Øst for Paradis i Århus og Café Biografen i Odense.

"Det hvide bånd" distribueres af Camera Film og har modtaget importstøtte fra Det Danske Filminstitut.