Premiere på dansk dokumentarfilm om Iran

Billede til artiklen Premiere på dansk dokumentarfilm om Iran
"Mit iranske paradis" er et dokumentarisk filmessay af Katia Forbert Petersen & Annette Mari Olsen, der skildrer en dansk kvindes gensyn med sine barndomsminder og sit barndomsland, Iran.

Den danske filmdokumentarist Annette Mari Olsen er opvokset i Iran og har i årtier båret på minderne fra sit barndomsland. Efter 28 år besøgte hun i 2001 Iran igen, og det blev et rystende gensyn med steder og personer, som stod klare i erindringen men var svære at genkende.

Annette Mari Olsens far var dansk ingeniør, og hendes mor overlevende fra Stalins Gulaglejre. De mødtes i Teheran i 1942. I filmen spejler denne families liv sig i Irans historie fra 1930'erne og frem til den Islamiske Revolution, indtil olien begynder at splitte verden.

"Mit iranske paradis" er et dokumentarisk filmessay, der skildrer det storpolitiske spils indflydelse på det enkelte menneskes skæbne. Den nuancerer den vestlige verdens vekslende forhold til Mellemøsten/Iran. Ved at forsøge at forstå fortiden afsløres nutidens Iran. Filmen fletter et væld af temaer sammen: kvinders afmagt, religion, økonomi, politik, folkevandring, eksil, historie, olie og magt.

Dansk tv-premiere på DR2 lørdag 31. januar kl. 17.00.
Premiere på Louisiana tirsdag 10. februar kl. 19.30, efterfulgt af flere arrangementsvisninger i anledning af 30-års dagen for den iranske islamiske revolution.
For visningsplan se www.sfinx-film.dk.

Katia Forbert Petersen og Annette Mari Olsen har instrueret den 78 minutter lange film. SFINX Film har produceret med støtte fra blandt andre Det Danske Filminstitut, DR2, MEDIA, Nordisk Film- og TV Fond samt Images of the Middle East.

- DFI factsheet

Læs interview med Katia Forbert Petersen & Annette Mari Olsen i DFI's engelsksprogede Magasin FILM #64, udgivet i anledning af dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam 2008