Premiere på Den grønne cykel

IMPORT. Den banebrydende saudiske film, "Den grønne cykel", instrueret af Saudi-Arabiens første kvindelige instruktør, har premiere den 30. januar. Filmen bliver distribueret med arthousestøtte fra Det Danske Filminstitut.

"Den grønne cykel" handler om den 10-årige Wadjda, hvis højeste ønske er en cykel. Men i Saudi-Arabien er det forbudt for kvinder at cykle, så hendes mor forsøger at tale hende fra idéen. Det afholder dog ikke den selvstændige Wadjda fra at tage sagen i egen hånd.

Hun beslutter sig for at stille op i skolens konkurrence om at citere Koranen, hvor pengepræmien er stor nok til, at hun selv kan købe sin egen cykel – med eller uden mors accept. Mens hun gang på gang støder ind i de begrænsninger, samfundet pålægger hendes køn, begynder folkene omkring hende så småt at se kvaliteterne i den unge rebel.

Støtte til importerede arthouse-film

Det Danske Filminstitut kan yde støtte til markedsføring og distribution samt versionering af importerede arthouse-film i Danmark.

Støtten ydes til importerede arthouse-film med markante og anerkendte kunstneriske kvaliteter, som vurderes ikke at kunne klare sig under normale markedsmæssige vilkår. Der kan endvidere ydes støtte til dansk versionering af importerede arthouse-film for børn og unge. Mindst 25 % af støttemidlerne reserveres til film, hvis markedsføring og distribution er rettet mod børn og unge.

Støtten ydes til spillefilm og dokumentarfilm i spillefilmslængde.

Formålet med støtteordningen er at sikre kunstnerisk kvalitet samt kulturel og geografisk diversitet og mangfoldighed i udbuddet af film, primært på det danske biografmarked, sekundært på andre distributionsplatforme.

 

"Den grønne cykel" er banebrydende på mange måder. Det er den første spillefilm, der er optaget 100 procent i Saudi-Arabien, og det er samtidig den første saudiske film, der er instrueret af en kvinde. Filmen var desuden den første film, landet sendte til USA for at dyste om en Oscar-nominering. Selvom mange spåede filmen gode chancer, nåede den ikke Akademiets shortlist.

Filmen distribueres i Danmark af Øst for Paradis.

Trailer