Premiere på "Flugten"

Flugten

I dag fredag den 9. januar får Kathrine Windfelds "Flugten" premiere. Det er den erfarne tv- og kortfilminstruktørs første spillefilm, en filmatisering af journalisten Olav Hergels politiske roman "Flygtningen".

Iben Hjejle spiller hovedrollen som den kvindelige journalist Rikke Lyngvig, der i Afghanistan bliver bortført af en Taleban-gruppe. Hendes unge fangevogter Nazir hjælper hende til at flygte på betingelse af, at Rikke aldrig må fortælle, at han hjalp hende.

Hjemme i Danmark udråbes Rikke til en heltinde, men da Nazir pludselig ringer fra et dansk asylcenter og beder Rikke om hjælp, står hun i et dilemma.

"Kritikken er vigtig i filmen som en underliggende moral, men den er ikke den vigtigste storyline i filmen. Jeg vil hellere gribe tilskuerne om hjertet end at pålæse dem, hvad de skal mene," fortæller Kathrine Windfeld til FILM.

"Hvis man gerne vil fortælle politiske historier, så skal der nogle følelser med for at få det politiske til at glide ned. Det mest vellykkede er, hvis tilskuerne føler sig underholdt i biografen og så tænker sig om, når de går ud. Ellers bliver det for tungt og for tv-avisen-agtigt, og det er ikke meningen."

Læs mere i "Politik og følelser" (FILMupdate, 9. jan. 2009) af Sophie Engberg Sonne

DFI factsheet

[Foto: Thomas Marott ]