Premiere på Mustang og Fægteren

PREMIERE. Den fransk-tyrkiske Oscar-nominerede "Mustang" og den finske Golden Globe-nominerede "Fægteren" har dansk premiere den 31. marts. Begge film har modtaget arthouse-støtte fra Det Danske Filminstitut.

Så er der guf for danske artfilmelskere: "Mustang" om fem tyrkiske teenagepigers energiske frihedskamp og "Fægteren" om en idealistisk lærer, der er tynget af sin fortid, rammer biografer i hele landet torsdag den 31. marts. Begge film har modtaget arthouse-støtte fra Det Danske Filminstitut.

Mustang

"Mustang" af den tyrkisk-franske spillefilmdebutant Deniz Gamze Ergüven er et feministisk frihedsskrig om fem tyrkiske søstre, der nægter at lade sig undertrykke af patriarkatets regler. Filmen havde premiere i Cannes i 2015, har vundet en lang række priser og var nomineret til en Oscar og en Golden Globe for bedste ikke-engelsksprogede film.

Mustang-2
Foto: Scanbox

DFI-støtte for import af arthouse-film

Det Danske Filminstitut kan yde støtte til markedsføring og distribution samt versionering af importerede arthouse-film i Danmark.

Støtten ydes til importerede arthouse-film med markante og anerkendte kunstneriske kvaliteter, som vurderes ikke at kunne klare sig under normale markedsmæssige vilkår. Der kan endvidere ydes støtte til dansk versionering af importerede arthouse-film for børn og unge. Mindst 25 % af støttemidlerne reserveres til film, hvis markedsføring og distribution er rettet mod børn og unge.

Støtten ydes til spillefilm og dokumentarfilm i spillefilmlængde.

Formålet med støtteordningen er at sikre kunstnerisk kvalitet samt kulturel og geografisk diversitet og mangfoldighed i udbuddet af film, primært på det danske biografmarked, sekundært på andre distributionsplatforme.

faegteren_plakat 

I en tyrkisk by ved Sortehavets kyst bor de fem forældreløse teenagesøstre, Lale (14), Nur (15), Selma (16), Ece (21) og Sonay (17) sammen med to ældre slægtninge. Skoleåret er netop slut, og pigerne glæder sig til den kommende sommerferie. På vej hjem fra sidste skoledag leger og pjatter de med nogle drenge fra byen. Men det, der for pigerne er uskyldig teenagesjov, tolkes af andre som upassende opførsel. Rygtet spredes hurtigt i den lille by, og historien vokser snart til helt uventede proportioner. Søstrenes frihed indskrænkes mere og mere, og deres hjem forvandles til et fængsel, hvor husholdningslære og bryllupsforberedelser fylder hele dagen. Men oprøret ulmer under overfladen hos de fem frihedselskende søstre, der nægter at lade sig tryne af fortidens konservative normer og regler.

"Kun et hjerteløst menneske vil forlade biografen upåvirket af denne kraftfulde, tragiske og livfulde film," skriver Jyllands-Postens Nanna Frank Rasmussen og kvitterer med fem stjerner.

Scanbox er dansk distributør.

Fægteren

Fægteren
Foto: Øst for Paradis

"Fægteren" handler om betydningen af den gode lærer og er samtidig en større fortælling om politik og moral i efterkrigstidens Europa. Instruktøren Klaus Härö en af Finlandsk mest anerkendte instruktører, og filmen var nomineret til en Golden Globe og blev shortlistet til en Oscar.

Den unge mand, Endel Nelis, ankommer til en lille, fjernt beliggende by i Estland i starten af 1950'erne – på flugt fra Ruslands hemmelige politi. Han får arbejde på en lille skole som lærer og starter en sportsforening. Han bliver en faderfigur for eleverne, og begynder at undervise dem i sin store passion: fægtekunsten. Det bringer ham på kollisionskurs med skolens rektor, som begynder at grave i hans fortid.

"En livsbekræftende perle af en film om børn og voksnes kamp for værdighed og livsudfoldelse," skriver Politikens Søren Vinterberg og giver fire hjerter.

Øst for Paradis er dansk distributør.

Mustang-plakat