Premiere på Øen og hvalerne

DOKUMENTAR. Der er storslået natur og miljøaktivisme på spil, når DR2 blænder op for dokumentaren "Øen og hvalerne" lørdag den 20. maj kl. 21.

Færøernes storslåede natur lægger en smuk, dramatisk ramme om indbyggernes liv - og om "Øen og hvalerne", som er en britisk-dansk koproduktion. Filmen er en visuel beretning øriget, hvor menneske og natur længe har levet med og af hinanden. Men tiderne skifter, og nu er menneskets aftryk på planeten blevet tydeligt i Nordatlanten. Forureningen af havene gør fiskene giftige og folk syge. Men fiskeriet er en integreret del af færingernes kultur og selvforståelse. En læge med et godt hjerte er fanget i dilemmaet i midten. 

Instruktøren, skotske Mike Day, siger i et interview med Creative Scotland, at han håber, at filmen kan åbne nogle øjne fra omverdenen - for Færøernes udfordringer gælder os alle.

"Jeg håber, at filmen kan tage publikum med til et sted, de ikke har set før. Den viser, hvordan det unikke færøske samfund slås med de samme miljøudfordringer, vi alle sammen gør, og giver publikum en mulighed til at tænke over de mange aspekter, der er i sådan en historie. Filmen skal få os til at tænke over, hvordan vi lever med den naturlige verden og ikke ignorerer den skade, vi påfører den," siger han.

"Øen og hvalerne" havde biopremiere på CPH:DOX i foråret.

Mike Day har selv produceret for Intrepid Pictures i koproduktion med Radiator Film Aps. Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut i samarbejde med flere internationale aktører.

Tags: CPHDOX 2017