Premiere på Palme

DOKUMENTAR. Den svensk-danske koproduktion "Palme", om Sveriges tidligere statsminister Olof Palme, er allerede set af over 130.000 svenskere i biografen. Der er dansk biografpremiere i dag den 18. oktober.

Olof Palme blev skudt på åben gade i Stockholm i februar 1986. Det var det første mord på en toppolitiker i Norden, og det rystede verden. For Sverige betød begivenheden begyndelsen på en ny tid. Dokumentaren "Palme" er historien om Palmes liv; om det, der formede ham og det Sverige, som han selv formede som politiker. Palme skabte historie og påvirkede den politiske dagsorden; også langt udenfor Sveriges grænser, og han var elsket og hadet for det.

Modtagelse

Efter den imponerende gode modtagelse i Sverige, har filmen også fået flotte foranmeldelser i de danske aviser.

"Palme" kan i første omgang opleves i

Grand Teatret, København

Albertslund Biograferne, København

Vester Vov Vov, København

Øst for Paradis, Aarhus

Cafe Biografen, Odense

Biffen, Aalborg

Berlingske, B.T., Ekstra Bladet, Kristeligt Dagblad, Morgenavisen Jyllands-Posten og Politiken har alle givet "Palme" fem ud af seks stjerner.

"En usædvanlig fornem dokumentarfilm, som ikke et sekund løsner sit greb om sit emne eller om biografsalen", afslutter Joakim Jakobsen sin helsidesartikel, "Klasseforræderen", i Weekendavisen den 28. september.

I filmen medvirker blandt andre Lisbet Palme, Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Desmond Tutu, Fidel Castro og Henry Kissinger. Originalmusik til filmen er komponeret af veteranen Benny Andersson.

Filmen er instrueret af Maud Nycander og Kristina Lindström, og den danske klipper Niels Pagh Andersen er en af filmens tre klippere. Fredrik Heinig og Mattias Nohrborg har produceret for svenske B-Reel og Palle Vedel har koproduceret for det danske produktionsselskab Manden med Cameraet med støtte fra Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Klara Grunning-Harris.

"Palme" får i første omgang premiere i

  • Grand Teatret, København
  • Albertslund Biograferne, København
  • Vester Vov Vov, København
  • Øst for Paradis, Aarhus
  • Cafe Biografen, Odense
  • Biffen, Aalborg

 Filmen distribueres i Danmark af Camera Film.

Trailer

Tags: Palme