Premiere på R

Michael Noer og Tobias Lindholms "R" har fået anmelderne op af stolen. I dag er der premiere på deres hårdtslående spillefilmsdebut, om en ung mand, der afsoner en voldsdom i Horsens Statsfængsel.

Med en flot udenlandsk modtagelse ved den internationale premiere på Rotterdam International Film Festival og to hovedpriser på Göteborg International Film Festival, er der varmet godt op til den danske premiere i dag på Michael Noer og Tobias Lindholms "R" .

I filmen ankommer hovedpersonen R til Horsens Statsfængsel, hvor hans plan er at holde sig for sig selv og væk fra problemer. Men fængslet er fyldt med regler, æresbegreber, skjulte dagsordner og overenskomster, som han skal navigere i, og R bliver hurtigt involveret i et spil med konsekvenser, han ikke kan overskue.

Anmeldernes dom

De danske anmeldere er yderst enige i deres vurdering af "R". Over hele linjen er der enten fire eller fem stjerne til filmen.

Berlingske Tidende (4/6)

"Pilou Asbæk yder en stærk præstation som Rune, og omkring ham medvirker autentiske kriminelle og fængselsfunktionærer, hvad der naturligvis får filmen til at fremtræde ekstra realistisk, næsten dokumentarisk." (Ebbe Iversen)

B.T. (5/6)

"Ned til mindste statistrolle oser 'R' af at være ægte og uforstilt."

Børsen (5/6)

"'R' er en af de mest stilsikre, originale og hudløse danske film i meget lang tid." (Morten Dürr)

Ekstra Bladet (4/6)

"...en modig spillefilmsdebut fra to instruktører, der ikke ønsker at tækkes nogen, men stringent forfølger deres egen vision. Mere af det, tak." (Henrik Queitsch)

Information

"...Noer og Lindholms persontegning er helt igennem sober..." (Jonas Varsted Kirkegaard)

Jyllands-Posten  (5/6)

"Hurra for en dansk film, der gør og tør, og efterlader sit forhåbentligt store publikum med et håb om aldrig at blive budt på morgenkaffe À la Horsens Statsfængsel." (Katrine Sommer Boysen)

Politiken (5/6)

"'R' byder på fremragende spil og en smuk balance mellem poesi og brutalitet." (Sophie Engberg Sonne)

Instruktørduoen Tobias Lindholm og Michael Noer har henholdsvis baggrund som manuskriptforfatter og dokumentarinstruktør, og begge er filmskoleuddannede. De har tidligere sammen lavet den tragikomiske kortfilm "Hawaii". Pilou Asbæk, der spiller "R", er bl.a. kendt fra Niels Arden Oplevs "To verdener".

Tidligere på måneden modtog de to instruktører Nordisk Film Prisen, der er Danmarks største filmpris. Prisen uddeles af Nordisk Film Fonden og består udover hæderen af et pengebeløb på 104.000 kr.

Rene Ezra og Tomas Radoor har produceret "R" for Nordisk Film med støtte fra New Danish Screen. Filmen får dansk premiere den 22. april.