Premiere på Sven & visdommen

KULTURNAT. Marie Louise Lefèvres dokumentarfilm "Sven & visdommen" får premiere den 12. oktober på Kulturnatten i København. Historien om Sven og hans boghandel i Bredgade begynder samme aften på et nyt kapitel. FILMupdate har talt med instruktøren.

Midt i Bredgades trafikmylder ligger en lille boghandel med en atmosfære af tidløshed omkring sig. Lige siden 1941 har Sven Damsholt varetaget denne åndelige oase for søgende sjæle. På trods af sine 95 år passer han stadig butikken, ligesom han endnu oversætter spirituelle og religiøse skrifter. Svens livslange søgen efter Gud og den universelle visdom har til tider ført ham langt omkring, og i dokumentarfilmen "Sven & visdommen" fortæller Sven om sin indsigt og sine erfaringer.

"At være tæt på et menneske, der er så forankret i sin tro, har gjort stort indtryk på mig" - Marie Louise Lefèvre

Lefèvre instruerede i 2006 dokumentaren "Invitation fra Gud", hvor en kristen cisterciensermunk fortæller om vejen til den indre gudserfaring. "Med 'Sven & visdommen' vil jeg gerne vise, hvordan man kan leve et helt almindeligt liv som Sven med et arbejde, kone og børn og samtidig være dedikeret til at søge Gud i sit indre," fortæller instruktøren.

Program Kulturnatten

Kl. 17-22: Boghandlen er åben for sidste gang. Gå på opdagelse i visdommens hule og få en snak om spiritualitet med nogle af Visdomsbøgernes mest trofaste kunder, der aftenen igennem vil være til stede i butikken, parate til at vise rundt, ekspedere, samtale og rådgive.

Kl. 17.30-19.00 og kl. 20.00–21.30: Verdenspremiere på "Sven og Visdommen" (58 min). Efter filmen er der mulighed for at møde Marie Louise Lefèvre, og for at deltage i en samtale om visdom, religion og spiritualitet.

Af pladshensyn foregår filmforevisningen i David Risley Gallery, Bredgade 65 A, nabo til Visdomsbøgerne.

Svens søgen

Svens søgen har ført ham mange steder hen og undervejs truet med at ødelægge ægteskabet til svenske Märtha og familielivet med deres seks børn. I 30 år havde Sven bekendt sig til den katolske kirke, men mødet med den indiske visdom og senere teosofien gjorde det nødvendigt for ham at gøre op med kirkens dogmer.

"Filmen er Svens mulighed for at formidle, det han har brugt sit liv på," fortæller Marie Louise Lefèvre. "I starten ville Sven ikke være hovedperson. Han var bange for, at hans ego atter ville blæse sig op. I filmen fortæller han helt ærligt om sin egoisme, som han har arbejdet med at blive herre over i mange år," siger hun.

Instruktøren kører forlaget videre

Marie Louise Lefèvre og producer Lise Lense-Møller vil efter premieren overtage driften af Svens forlag, Visdomsbøgerne, da Sven efter 71 år som forlægger og primus motor går på pension. Flere store forlag har tilbudt Sven at opkøbe dele af hans livsværk.

"Det er vigtigt for Sven, at forlaget bliver bevaret som en helhed, så derfor har han foræret det til os. Han mener, det hele tiden har været en del af en overordnet plan, at vi skulle føre forlaget videre. Det har vi så bøjet os for," fortæller Marie Louise Lefèvre, der sammen med Lise Lense-Møller kører forlaget videre på nettet. De planlægger løbende at afholde arrangementer og bogcaféer med besøg fra f.eks. forfattere.

Marie Louise Lefèvre er kommet i boghandlen siden 1980'erne og er selv et søgende menneske. "Det interreligiøse og det åndelige som noget, der forbinder os, optager mig," fortæller hun. Hun har kendt Sven gennem en årrække og har tidligere lavet en radioudsendelse med ham. Under den godt et år lange optageproces kom hun endnu tættere på den dedikerede boghandler og forlægger.

"At være tæt på et menneske, der er så forankret i sin tro, har gjort stort indtryk på mig," siger instruktøren.

Marie Louise Lefèvre har instrueret og skrevet manuskript til filmen. Mikael Windelin har produceret for Minerva Film i koproduktion med Lise Lense-Møller og Cecilia Valsted for Magic Hour Films med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Premiere på "Sven & visdommen"
12. oktober Kulturnatten
David Risley Gallery
Bredgade 65A (ved siden af Svens boghandel)

På filmstriben.dk fra den 15. oktober på biblioteker og i undervisningen.