Premiere: Ponyo på klippen ved havet

Fra fredag den 12. november kan du opleve den japanske animationsmester Hayao Miyazakis nye magiske eventyr i de danske biografer. Filmen får seks pile op i Filmland og seks stjerner i Ekko og Jyllands-Posten.

"Ponyo på klippen ved havet" er en fri fortolkning af H.C. Andersens "Den lille havfrue" og fortæller historien om drengen Sosuke, der bliver venner med den lille magiske fiskepige Ponyo. Da hun får en dråbe af Sosukes blod i sig, får hun menneskelige træk, men handlingen har skabt ubalance i naturen. Hvis ikke Ponyo enten bliver et ægte menneske eller vender tilbage til havet, er Jordens undergang nær.

Endnu et mesterværk

Martin Lennon fra DR's Filmland giver filmen de maksimale seks pile op. Han mener, at Miyazaki er "en genial eventyrfortæller helt på linie med H. C. Andersen", og trods inspirationen fra den danske forfatter er "Ponyo på klippen i havet" helt Miyazakis egen på grund af instruktørens "formidable evne til at skabe magiske verdener, hvis lige vi aldrig før har set."

Anmelderen roser videre Miyazaki for at have skabt en sjældent uforudsigelig film og skriver: "Konstant blev jeg overvundet og overrumplet af filmens varme, charme og visuelle magi. Kun et filmisk mesterværk kan overraske på en sådan måde, som Ponyo gang på gang formår."

Jakob Stegelmann er ligeså begejstret for filmen, som han kalder "endnu et mesterværk i Mayazakis lange række" og kvitterer med seks stjerner i Ekko. Han skriver: "Filmen overrumpler med sin vekslen mellem helt små hverdagsobservationer, en fabelagtig, dommedagsagtig naturkatastrofe og en rørende kærlighedshistorie. … Det muntre og optimistiske går på enestående vis hånd i hånd med uhyggen og farerne."

Filmen inkasserer desuden seks stjerner i Jyllands-Posten, fem stjerner i Ekstra Bladet, BT og Cinemazone og fire i Berlingske Tidende.

Eventyr for hele familien

Japanske Hayao Miyazaki brød for alvor igennem i Vesten, da han i 2003 vandt en Oscar for bedste animationsfilm med "Chihiro og heksene". Instruktøren står yderligere bag verdenssucceser som "Det levende slot", "Min nabo Totoro", "Kiki – den lille heks", "Porco Rosso" og "Princess Mononoke". Modsat den herskende tendens inden for animationsfilm til 3D og computerskabt animation, holder Miyazaki sig trofast til at tegne i hånden.

Miyazakis film er ikke altid egnet for de mindste, men "Ponyo på klippen ved havet" er et af Miyazakis mere børnevenlige værker. Tag hele familien med ind til den danske version med stemmer af bl.a. Klara Kraft, Jacob Garde, Cecilie Stenspil, Sofie Gråbøl, Susse Wold og Ghita Nørby.

"Ponyo på klippen ved havet" har fået importstøtte fra Det Danske Filminstitut.