Pris i Cannes til dansk koproducerede Turist

CANNES. Den svenske film "Turist", som er instrueret af Ruben Östlund og dansk koproduceret, vandt fredag aften Juryens Pris, da Cannes Festivalens Un Certain Regard-jury uddelte festivalens første officielle priser. Den argentinske og dansk koproducerede "Jauja" vandt tidligere på dagen en kritikerpris på festivalen.

Den svenske spillefilm "Turist", som har deltaget i Cannes Festivalens officielle program, vandt fredag den 23. maj Juryens Pris i det officielle sideprogram Un Certain Regard, den næstfineste pris i sideprogrammet. 

I filmen bliver en svensk kernefamilies skiferie med ét slag mindre idyllisk, da familien overraskes af en lavine. Alle slipper uskadt, men i de kritiske sekunder viser det sig, at familiefaren er sig selv nærmest, og hans reaktion truer nu med at knuse tilliden mellem ham og familien. 

"Turist" er koproduceret af Katja Adomeit for danske Coproduction Office og klippet af danske Jacob Schulsinger, som tidligere har klippet for Östlund og også vores egen Lars von Trier. 

Læs mere: Alpint drama med dansk aftryk

Kritikerpris til den argentiske "Jauja"

Den argentiske spillefilm "Jauja", som er instrueret af Lisandro Alonso og dansk koproduceret, vandt fredag eftermiddag en af de tre internationale FIPRESCI-kritikerpriser på Cannes Festivalen. 

I "Jauja" har dansk-amerikanske Viggo Mortensen sin første dansksprogede hovedrolle. Han spiller en dansker, der sammen med sin unge datter udvandrer til Argentina i 1800-tallet. Datteren spilles af Viilbjørk Malling Agger, og Ghita Nørby har rollen som en kvinde, der dukker op i danskerens liv. 

"Jauja" er koproduceret af Helle Ulsteen for danske Kamoli Films.

FIPRESCI-prisen uddeles af en jury nedsat af den internationale kritikersammenslutning. I Cannes uddeler denne jury tre kritkerpriser: til en film i Hovedkonkurrencen, til en film i konkurrence-programmet Un Certain Regard og til en af filmene i de andre sideprogrammer.

Læs mere: Producerens argentinske eventyr

Festivalens resterende priser uddeles lørdag den 24. maj.