To priser til R i Göteborg

Tobias Lindholm og Michael Noers "R" vandt både Dragon Award for bedste nordiske film og den internationale kritikerjurys pris. Rasmus Videbæk vandt pris for bedste kameraarbejde.

I weekenden modtog Lindholm og Noers debutfilm "R" to priser ved Göteborg International Film Festival – heriblandt festivalens hovedpris: Dragon Award. Med hovedprisen følger 100.000 svenske kroner og en dragestatuette.

"Dens hårde mangel på sentimentalitet nærmer sig smertegrænsen og fremhæver stivheden i fængselssystemet", begrunder juryen sit valg. Producer Vibeke Windeløv var i år det danske medlem af juryen.

Udover hovedprisen modtog Lindholm og Noer også FIPRESCI-prisen - den internationale kritikerjurys pris.

Lindholm og Noers spillefilmdebut er et hårdtslående drama om en mand, der afsoner en voldsdom i Horsens Statsfængsel. Da hovedpersonen ankommer til fængslet, er hans mål at holde sig for sig selv og undgå problemer. Men fængslet er fyldt med regler, æresbegreber, skjulte dagsordner og overenskomster, som han bliver nødt til at navigere i. Hurtigt bliver han sat i et afgørende dilemma.

Rene Ezra og Tomas Radoor har produceret "R" for Nordisk Film med støtte fra New Danish Screen. Filmen får dansk premiere den 22. april.

Læs artiklen "Doing time ain't cool" af Kim Skotte fra FILM#68.

The Kodak Nordic Vision Award

Det blev til endnu en dansk pris. Rasmus Videbæk vandt The Kodak Nordic Vision Award for sit kameraarbejde på den islandske "The Good Heart" af Dagur Kári. Prisen består af råfilm til en værdi af 50.000 svenske kroner.

www.giff.se