To priser ved Cinema Eye Awards i New York

Der var hæder til dansk dokumentarfilm i går, da den nyindstiftede Cinema Eye Awards blev uddelt i New York. Pernille Rose Grønkjærs "The Monastery" tog prisen for bedste internationale film, mens Asger Leths "Ghosts of Cité Soleil" og filmens producere vandt i kategorien for bedste præstation inden for produktion.
Cinema Eye Awards for Nonfiction Filmmaking, som prisen rettelig hedder, er oprettet af en række førende amerikanske festivaler, der var utilfredse med valget af dokumentarer ved årets Oscar-uddelinger. Blandt de danske nominerede var også "Flying: Confessions of A Free Woman", instrueret af Jennifer Fox.
Begge prisvindere har været aktive på internationale festivaler, og senest blev "Ghosts of Cité Soleil", en dramatisk beretning om to brødres kamp for overlevelse i Haïtis notoriske slumområde Cité Soleil, kåret af den amerikanske instruktørsammenslutning ved deres årlige prisuddeling i Los Angeles i januar. "The Monastery", med den følsomme historie om hr. Vig og den russiske nonne, vandt blandt andet den fornemme hovedpris på dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam i 2006, en festival som anses for verdens vigtigste inden for dokumentarfilm.
Pris til kortfilmen "Sophie" i LondonEndnu en pris blev uddelt for nylig, nemlig til Birgitte Stærmoses "Sophie". Filmen blev kåret som bedste kortfilm på Birds Eye View festivalen, der blev afholdt 6.-14. marts i London. Festivalen markerer sig ved at have fokus på kvindelige filmmagere og har et stort internationalt program med spillefilm, dokumentarer og kortfilm.
"Sophie" er produceret under talentstøtteordningen New Danish Screen med Trine Dyrholm i rollen som den gravide hustru, der på en almindelig aften på vej til biografen stiller sin mand et ualmindeligt spørgsmål.
Cinema Eye HonorsBirds Eye ViewDFI Factsheets:The Monastery Ghosts of Cité SoleilSophieFor yderligere oplysninger:Det Danske Filminstitut Anne Marie Kürstein, 4041 4697, kurstein@dfi.dk