Prisregn over dansk film på Göteborg Filmfestival

PRISER. Malou Reymans ’Ustyrlig’ og Lea Globs ’Apolonia, Apolonia’ vandt hovedpriserne for Bedste Nordiske Film og Bedste Nordiske Dokumentar, mens fotograf Jacob Møller vandt Sven Nykvist Cinematography Award for ’København findes ikke’.

Festivalens hovedpris, den prestigefyldte Dragon Award, gik for andet år i træk til en dansk film, da Malou Reymanns 'Ustyrlig' tog prisen for Bedste Nordiske Film ved Göteborg Filmfestival.

I ’Ustyrlig’ skildres en gruppe kvinder, der er anbragt på Kvindehjemmet på Sprogø i 1930’erne for at blive tilpasset efter tidens normer. 17-årige Maren er vild og uregerlig, og hun bliver sendt på kvindeanstalten Sprogø i 1933. Opholdet på Sprogø har den modsatte effekt på Maren, som får tændt en gnist i Sørine, der efter 6 år på anstalten ellers har rettet sig ind efter anstaltens forventninger. Langsomt får de opbygget en fortrolighed og et venskab, der ender med at få konsekvenser for både Maren og Sørine. ’Ustyrlig’ er inspireret af virkelige hændelser og får dansk premiere 9. marts 2023. Filmen er Malou Reymans anden spillefilm, og Nordisk Film har produceret med støtte fra Filminstituttet.

’Ustyrlig’ er ikke den eneste danske film, der kan gå hjem med en af de eftertragtede priser. Lea Glob løb med hæderen i dokumentarkategorien Bedste Nordiske Dokumentar for sin film ’Apolonia, Apolonia’. Dokumentaren har siden den modtog hovedprisen på IDFA - International Documentary Festival Amsterdam i november 2022 været centrum for stor international opmærksomhed. 

Med et anakronistisk bohememiljø og det parisiske kunstakademi som bagtæppe følger publikum over en periode på 13 år den unge Apolonias personlige og kunstneriske udvikling – fra den tidlige pleje af et ungt talent, til hun tager springet ud i den kommercielle kunstverden. Filmen er en coming-of-age historie, der tager et eksistentielt dyk ned i en ung kvindes tanker om seksualitet, kunst, idealisme og kærlighed.

'Apolonia, Apolonia' er Lea Globs første lange dokumentar som soloinstruktør og får dansk premiere 23. marts 2023. Sidsel Lønvig Siersted har produceret 'Apolonia, Apolonia' for Danish Documentary Production med støtte fra Filminstituttet.

Men prisregnen stopper ikke her. Fotograf Jacob Møller vandt festivalens Sven Nykvist Cinematography Award for sit arbejde på Martin Skovbjergs ’København findes ikke’, der netop har haft verdenspremiere på Rotterdam Filmfestival. Jacob Møller står senest bag kameraet på filmene ’Shorta’ (2020) og ’Journal 64’ (2018). ’København findes ikke’ er produceret af Snowglobe og har dansk premiere 9. marts 2023.

Danmark var i år flot repræsenteret ved festivalen med ni forskellige film, hvoraf fem film deltog i hovedkonkurrencerne. Foruden de tre vindere var Hlynur Pálmasons ’Vandskabte land’ og Frederikke Aspöcks ’Viften’ også med i kapløbet om priser i den nordiske konkurrence.

Göteborg Film Festival afholdes årligt og anses som en af de vigtigste nordeuropæiske filmfestivaler. Tidligere danske vindere tæller blandt andet 'I dine hænder', 'The Look of Silence', ’A House Made of Splinters’, ’Flugt’ og ’Som i Himlen’.