Prisvindere på BUSTER 2009

Tusindvis af børn, unge og voksne har set over 160 film i løbet af den sidste uge under BUSTER Filmfestival for Børn og Unge. Nu har de fire juryer og publikum kåret de bedste film.

Vanen tro afholdt BUSTER to prisuddelinger – en for børn og en for voksne. Fredag morgen i Palads overværede 650 forventningsfulde børn uddelingen af Børnejuryens priser og Politikens Publikumspris, inden de så forpremieren på den japanske instruktør Hayao Miyazakis animationsfilm "Ponyo på klippen ved havet".

Senere på dagen er 200 internationale gæster og danske filmbranchefolk inviteret til at hylde vinderne af priserne i Filmhuset i Gothersgade.

Børnejuryens priser
Årets hovedpris, Bedste BUSTER Til Børn, uddelt af BUSTER's Børnejury, gik til den tyske "Die Perlmutterfarbe" af Marcus H. Rosenmüller.

Bedste Børneskuespiller blev svenske Blanka Engstrøm for hendes præstation i "The Girl".

Publikum har i løbet af festivalen stemt på de 10 nominerede børnefilm til Politikens Publikumspris, og vinder blev Birger Larsens spillefilm, "Superbror", om den 10-årige Anton, der har det svært med at have en autistisk storebror. Filmen får biografpremiere den 18. december.

Den Internationale Jurys priser
Modtager af de Danske Filminstruktørers Bedste Film Til Børn blev den georgiske "The Other Bank", instrueret af George Orvashvili. Prisen blev uddelt af de voksne i Den Internationale Jury, der fremhævede filmen som en konsekvent fortælling om et barn med et sjældent mod og handlekraft i en verden, hvor alt ellers synes håbløst.

Ungdomsjuryens pris, Nordisk Film Fondens Bedste Film Til Ungdom, gik til den amerikanske "My Suicide", instrueret af David Lee Miller. Juryen fandt filmen relevant, original, innovativ og – trods det svære emne – opløftende.

Kort- og dokumentarjuryens pris, Politiken-Fondens Bedste Kortfilm, blev vundet af Runar Runarssons danske kortfilm "Anna" – ifølge juryen en fantastisk kortfilm, der er smuk, troværdig og insisterende fortalt.

FAF's Bedste Dokumentarfilm, også uddelt af Kort- og dokumentarjuryen, gik til Andreas Kofoeds danske dokumentarfilm "12 toner ned" med begrundelsen: "Filmen er smuk fortalt og insisterende i sit blik mod det tab, der er i vente. Det kræver mod at fortælle så smukt om noget så småt og stort på samme tid".

BUSTER Filmfestival for Børn og Unge fortsætter weekenden ud, og der er stadig masser af fantastiske muligheder for vidunderlige oplevelser i biografens mørke.

Læs mere om de enkelte priser og juryernes medlemmer her

Tags: BUSTER