Producer på Filmværkstedet

INTERVIEW. Filmværkstedet har i mange år dannet ramme for talentfulde og unge filmskabere i Danmark, og det er en helt unik mulighed, mener producer Anna Malmkjær Willumsen.

Fredag den 3. maj er der atter premiere på en håndfuld spritnye film fra Filmværkstedet, og to af dem er produceret af 24-årige Anna Malmkjær Willumsen. Det er den fjerde og femte film, hun producerer hos Filmværkstedet.

"Det er en unik chance for at øve sig og samtidig blive taget seriøst af rigtig dygtige folk i branchen."

Fra scenekanten til filmsettet

Anna Malmkjær Willumsen starter på Den Danske Filmskoles producerlinje til september, men ifølge hende selv er det på grund af en række tilfældigheder, at hun er endt der. Som teenager spillede hun skuespil på Aarhus Teater, hvilket førte hende til en casting på Den Europæiske Filmhøjskole, og her opstod interessen for film. Efter at have sparet sammen i to år tilbragte hun et år på højskolen, og efterfølgende har hun arbejdet som film- og tv-produktionselev ved Danmarks Radio sideløbende med, at hun har produceret film ved Filmværkstedet.

"Filmværkstedet har haft en kæmpe betydning for mig, da det har gjort det muligt at producere film på et professionelt niveau. Det er en unik chance for at øve sig og samtidig blive taget seriøst af rigtig dygtige folk i branchen. Det er en slags forsmag på, hvad man kan forvente, når man kommer ud i den virkelige verden," fortæller Willumsen.

Anna Malmkjær Willumsen kunne godt tænke sig, at der i fremtiden i højere grad bliver sat fokus på udvikling af nye og dygtige producere:

"Filmværkstedet fokuserer meget på instruktørerne, og sådan skal det også være. Men det er også vigtigt at fokusere på at skabe mere interesse omkring producerrollen for folk udefra. Der er ikke mange, som vokser op og tænker, at de skal være producere, for de fleste ved ikke, hvad det går ud på."

Fakta

Filmværkstedet i København støtter unge filmtalenter ved at give adgang til professionelt produktionsudstyr og op til 20.000 kr. til basale produktionsomkostninger.

Filmværkstedet støtter både større og mindre filmproduktioner, med dét hovedformål at fremme eksperimenterende filmkunst og talentudvikling.

Projektet kan være en kort-, novelle-, dokumentar- eller spillefilm, eller det kan være et filmisk projekt i en blanding af genrer og platforme. Ved Filmværkstedets fire årlige ansøgningsrunder lægges der vægt på ide, originalitet og lysten til at lave film - og om erfaring matcher formatet på projektet.

Filmværkstedet.

 

Et lille produktionsselskab

For Anna Malmkjær Willumsen har det været den professionelle sparring, adgangen til udstyr og den økonomiske støtte, som især har gjort en forskel for hende som producer.

"Min fornemmeste opgave som producer er at skabe de bedste betingelser for holdet og instruktøren, og økonomisk støtte gør denne opgave så meget sjovere. Det er meget vigtigt for mig at holde instruktøren ude af de tekniske og økonomiske problemer, så han kan koncentrere sig om det kreative og overblikket over filmen – som jo er det, det hele i sidste ende handler om," udtaler Willumsen.
 

Hun beskriver, at arbejdet ved Filmværkstedet næsten føles som at have sit eget lille produktionsselskab med udstyr, kontor og plads til at caste, klippe og holde møder. Især sparringen med Filmværkstedets produktionsleder har spillet en stor rolle, idet jobbet som producer til tider godt kan blive ensomt, da det er vigtigt ikke at inddrage instruktøren i hvert eneste problem, der dukker op.

"Vi er meget heldige i Danmark. Det er fedt, at Filmværkstedet fungerer som et sted, hvor man møder andre og hænger ud. Stod det til mig skulle Filmværkstedet udvikle sig endnu mere som et sted, hvor unge producere, instruktører og andre filmfolk kunne danne fællesskaber på kryds og tværs," afslutter Willumsen.


Anna Malmkjær Willumsen har produceret "All Cats are Grey" af Jacob Møller og "Millennium" af Kristian Sejrbo Lidegaard, som begge har premiere til SneakBar fredag den 3. maj. Læs mere om begivenheden. 

Læs mere om Anna Malmkjær Willumsen og hendes projekter. 

annawillumsen_web