Psilander i Kosmorama og Cinemateket

KOSMORAMA. I dag er det 100 år siden den store danske filmstjerne, Valdemar Psilander, døde. I anledning af dagen udkommer tidsskriftet Kosmorama med en stribe artikler, som forfølger Psilanders karriere og myteomspundne død. Søndag den 12. marts er der Psilander-seminar i Cinemateket med filmvisning og live-musik.

Når talen falder på dansk stumfilms største stjerne, er det oftest Asta Nielsen, der bliver nævnt. Men faktisk opstod filmstjernefænomenet i Danmark med Valdemar Psilander. For mens Asta Nielsens karriere i mange år udfoldede sig i Berlin, indspillede Psilander 83 film i perioden 1911-1916 hos Nordisk Films Kompagni i Valby.

Han fik tusindvis af kvindehjerter til at smelte, hver gang han tonede frem på biograflærredet og fik stjernestatus over hele verden. Han lavede selv sine stunts og var dygtig på hesteryg. Blandt andet derfor gjorde Nordisk Film ham til den bedst betalte skuespiller på det tidspunkt – noget som også satte sine spor i hans privatliv. Han fik kælenavnet "Solkongen" for sin ekstravagante livsstil med masser af fester og champagne i gode venners lag.

For hundrede år siden, den 6. marts 1917, døde han. På toppen af sin karriere og under mystiske omstændigheder på Hotel Bristol i København. Et internationalt forskerteam har forfulgt Valdemar Psilanders karriere og omstændighederne omkring hans død. Det er blevet til en stribe artikler i tidsskriftet Kosmorama, som er gæsteredigeret af den amerikanske filmprofessor Julie K. Allen og kan læses fra i dag.

Læs artiklerne på Kosmorama

Søndag den 12. marts inviterer Kosmoramas redaktion sammen med Julie K. Allen til Psilander-seminar i Cinemateket. Her vil de præsentere noget af den nyeste Psilander-forskning, ligesom der vil være visning af to af hans spillefilm med live-musik af guitarist Mark Solborg og pianisten Fuzzy.

Læs mere om Psilander-seminar i Cinemateket