Publikum giver danske dokumentarer topkarakterer

PUBLIKUM. Danske dokumentarfilm vurderer generelt højere end andre film viser nye tal fremlagt på et brancheseminar i Filmhuset mandag den 14. marts. 

Tal indsamlet ved exit polls af otte film i perioden 2014-15 viser, at publikum til danske dokumentarfilm generelt tager rigtig godt imod de danske dokumentarfilm. Publikum har således gennemsnitligt vurderet dokumentarfilmene bedre end gennemsnittet fra andre film, og de er i højere grad villige til at anbefale dokumentarfilmene til andre.

 
 

 

I gennemsnit 90 % vil anbefale den dokumentarfilm, de lige har set til andre. Gennemsnittet for alle film er til sammenligning 81 %. "Naturens uorden" af Christian Sønderby Jepsen var den film af de testede, som flest ville anbefale. Hele 97 % angav, at de ville anbefale filmen.

 

Hvad er exit polls

Exit polls er foretaget ved biografvisninger, hvor publikum inden filmen har fået udlevet et ark med forskellige spørgsmål. Svarene samles ind efter visningen.  

På en skala fra 1 til 7 blev dokumentarfilmene i gennemsnit ratet til 6,1 mod 5,6 for alle film.

 
 

 

Når publikum vælger at gå i biografen for at se en dokumentarfilm, er det i høj grad filmens tematik, der er afgørende. Over halvdelen af publikum angiver, at de blev overbevist om at se filmen pga. filmens tema eller emne, mens kun 21 % angav, at de valgte at se filmen, fordi det var en dokumentarfilm.

 

"Det er både en styrke og svaghed, at der ikke findes ét dokumentarpublikum, vi kan sælge alle film til. Men ved tidligt at målrette sin lancering mod dem, der interesserer sig for filmens tematik, har man mulighed for at opdyrke et relativt stort publikum til filmen. Man skal dog også huske at overveje, om filmen og dens tematik igennem positioneringen kan bredes ud, så filmen kan opfattes som relevant for et bredere publikum," fortæller lanceringskonsulent Louise Haugstrup Jensen, DFI.

Sidste år lavede YouGov og DFI en publikumsanalyse af dokumentarfilm. Analysen underbygger bl.a. pointen, om at publikum vælger film ud fra tematik mere en genre. 

Dokumentarfilm Publikumsanalyse 2015 (pdf)

Tags: Dokumentar